Statenvoorstel Slavernijverleden
Het belangrijkste punt op de agenda is het Statenvoorstel Slavernijverleden. Er is ruim een jaar aan dit voorstel gewerkt en er zijn diverse sessies geweest om het onderwerp uitvoerig met elkaar te bespreken. Er is gekozen voor de consent-methode wat inhoudt dat alle partijen zich over het onderwerp uit mogen spreken waarbij de anderen vooral luisteren. Verhitte discussies worden voorkomen door te zoeken naar overeenkomsten in plaats van verschillen. Op deze manier kan uiteindelijk een besluit genomen worden dat breed gedragen wordt en waar alle partijen zich in kunnen vinden.
D66 Statenlid Lyke Veen heeft zich de afgelopen maanden ingespannen om partijen met elkaar te verbinden en een Statenvoorstel te schrijven waar zoveel mogelijk partijen achter kunnen staan. In de Statenvergadering van 8 februari heeft zij het voorstel in de Staten nogmaals toegelicht en vragen beantwoord.
In het SV wordt het aangedane leed door slavernij en de doorwerking daarvan in het heden erkent. Aan GS wordt onder meer opdracht gegeven de dialoog met betrokkenen hierover te openen en bij te dragen aan activiteiten in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Daarnaast zal er onderzoek worden verricht naar de rol van het provinciebestuur in de slavernij en de economische en sociale gevolgen hiervan (lees hier het hele voorstel).
Het Statenvoorstel is door nagenoeg alle partijen omarmd en er zijn veel complimenten uitgesproken voor de rol die Lyke daar namens D66 in gespeeld heeft. Lyke is vooral trots op het bereikte resultaat: “Het voorstel is een mooi gezamenlijk startpunt om in gesprek met de nazaten van slavernij te kijken waar we als Staten toegevoegde waarde kunnen hebben”.