Terugblik Statencommissie 1 november 2023

Tijdens de Statencommissie van 1 november stond de begroting voor 2024 centraal. De begroting is een belangrijk document en onze fractie vindt dan ook dat er veel om op te merken is. Naast de begroting kwamen enkele agenderingsverzoeken aan bod.

Begroting 2024

D66 ziet dat er wordt bezuinigd op vele onderdelen van de begroting, wij hebben hier grote moeite mee. Voor ons is het zijn van een betrouwbare overheid een topprioriteit, maar hoe kunnen we een betrouwbare overheid zijn als we 1.7 miljoen voor risico’s bij uitvoering van infrastructurele projecten schrappen? Met een vrijval van 5 miljoen op bestemmingsreserves krijgen wij ook niet het gevoel een betrouwbare overheid te zijn. De fractie van D66 vraagt zich af hoe het college zich als betrouwbare overheid richting onze ketenpartners wil presenteren zonder meerjarenbegroting en het maken van structurele keuzes. 


In de begroting wordt onder andere op vrijetijdseconomie, cultuur én jongerenparticipatie bezuinigd. Veel keuzes die wij nu maken als provincie worden pas gerealiseerd als de jongeren van vandaag volwassen zijn. Wat D66 betreft wordt er daarom niet gekort op jongerenparticipatie maar doen we dit budget juist omhoog.


D66 heeft in diverse periodes gepleit voor het belang van digitalisering en dat de basis hiervoor in orde moet zijn. Toch blijven wij wat zorgen houden, namelijk over het aannemen van genoeg personeel en de opgave om de bezetting volledig te houden. Met het oog op de veranderende arbeidsmarkt, nieuwe uitdagingen uit het veranderde speelveld en continuïteit wil onze fractie benadrukken dat het verstandig is om de formatie te verhogen op dit onderwerp.


We staan voor een grote en veeleisende transitie richting een natuur-inclusieve kringlooplandbouw. Voor het slagen van deze transitie ziet D66 een monitoringssysteem om de verduurzaming van de landbouw in de gaten te houden als noodzakelijk. Wij zullen daarom streng toezien hoe het college ruimte realiseert binnen de begroting om dit monitoringssysteem op te zetten.

Snel internet

Naast de begroting werd tijdens deze Statencommissie ook het agenderingsverzoek van het CDA over snel internet en het faillissement van Rodin behandeld.


De fractie van D66 maakt zich op dit moment zorgen over de stand van zaken in dit dossier, gezien het belang van snel internet voor thuiswerken, zorg op afstand en de bedrijfsvoering van ondernemers. Eerder stelde D66 hierover al schriftelijke vragen. Snel internet is en blijft wat D66 betreft  essentieel voor de leefbaarheid en economische vitaliteit van Groningen. Onze fractie wil dat de provincie nu vooral werkt aan een oplossing voor de huidige situatie, zodat op korte termijn alle inwoners voorzien zijn van een snelle internetverbinding.

Nedmag

Ook stond het agenderingsverzoek van Partij voor het Noorden, mede-ingediend door onze fractie, over de lozing van giftige stoffen in de Waddenzee door Nedmag op de agenda. D66 maakt zich zorgen over de berichtgeving rondom Nedmag en de gevolgen hiervan voor mens en natuur. Daarom willen we van het college weten wat de gevolgen van de lozingen voor de natuur en specifiek het Waddengebied zijn. Ook horen we graag hoeveel andere vergunningen zoals de vergunning van Nedmag zijn afgegeven en zien we graag een overzicht van alle lozingen van gevaarlijke stoffen.