Terugblik Provinciale Staten 8 november 2023

Tijdens de vergadering van de Provinciale Staten van 8 november 2023 werd Floor Buigel geïnstalleerd als Statenlid namens D66. Zij hield meteen haar maidenspeech over de begroting, waarbij zij het licht deed schijnen op het budget voor jongerenparticipatie en de voorgenomen bezuiniging daarop. Een motie van D66 om deze bezuiniging terug te draaien en juist meer geld vrij te maken voor jongerenparticipatie, werd aangenomen.

‘Een structureel, open en gelijkwaardig dialoog tussen jongeren en bestuurders is op alle plekken van besluitvorming hard nodig om de bestaande kloof en vrijblijvendheid van jongerenparticipatie te doorbreken.’

Floor Buigel over jongerenparticipatie

Gebiedsontwikkeling Oostpolder

D66 is altijd voorstander geweest van projecten die de duurzame economie van onze provincie vooruit kunnen helpen en ziet de ontwikkeling van de Oostpolder als een voorbeeld van dit soort projecten. De wijze waarop het Statenvoorstel wordt gepresenteerd geeft ons echter wel het gevoel dat we onder druk staan om een besluit te nemen en dat terwijl er zeker aantekeningen te maken zijn op het voorstel. De commissie voor de milieueffectrapportage geeft bijvoorbeeld het advies het eerst aannemelijk te maken dat het plan kan voldoen aan de wettelijke eisen rondom bescherming van de natuur en waterkwaliteit alvorens een besluit te nemen. Dit is volgens de commissie nog niet voldoende gewaarborgd in het huidige voorstel.

Voor D66 is de bescherming van natuur en water altijd een topprioriteit geweest, ook bij dit voorstel is dit niet anders. Zolang niet voldoende duidelijk is hoe het plan gaat voldoen aan de wettelijke eisen rondom bescherming van natuur en waterkwaliteit, hebben wij onze vraagtekens bij dit besluit. Wanneer niet wordt voldaan aan de wettelijke eisen, zijn de risico’s en gevolgen voor natuur, waterkwaliteit en inwoners wat D66 betreft simpelweg te groot. Wij wachten met smart op de project-MER waarin dit naar voren komt.

Nedmag

In de casus Nedmag is het duidelijk geworden dat er meerdere bedrijven zijn die met verouderde vergunningen gevaarlijke stoffen in de Waddenzee lozen. D66 maakt zich zorgen over de gevolgen hiervan voor mens en natuur en ziet graag dat deze vergunning zo snel mogelijk worden herzien, met genoeg aandacht voor het milieu.

Snel internet

De fractie van D66 maakt zich zorgen over de stand van zaken in het dossier Rodin, gezien het belang van snel internet voor thuiswerken, zorg op afstand en de bedrijfsvoering van ondernemers. Eerder stelde D66 hierover al schriftelijke vragen. Snel internet is en blijft wat D66 betreft  essentieel voor de leefbaarheid en economische vitaliteit van Groningen. Onze fractie wil dat de provincie nu vooral werkt aan een oplossing voor de huidige situatie, zodat op korte termijn alle inwoners voorzien zijn van een snelle internetverbinding.