‘Haal het hart niet uit het UMCG!’

In de Statenvergadering van woensdag 2 februari spraken we over het voorgenomen besluit van de minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport om de kinderhartchirurgie te concentreren in het Erasmus MC Rotterdam en het UMC Utrecht. Daarmee verdwijnt deze belangrijke zorg uit het UMCG en het Noorden. Hieronder lees je de woordvoering van ons Statenlid Paula Benjamins-van Oudheusden.

Beeld: Pixabay

Gepassioneerd en gespecialiseerd personeel

‘Haal het hart niet uit het UMCG!’ Die oproep doen wij hier vandaag in de Provinciale Staten van Groningen in de richting van het kabinet en de Tweede Kamer. Als geen ander weet ik wat hierbij komt kijken, als voormalig anesthesiemedewerker. In alle jaren die ik gewerkt heb op het operatiecomplex in het UMCG heb ik kennis mogen maken met alle gepassioneerde zorgprofessionals die de kinderhartchirurgen bijstaan. Ik wil hen graag benoemen: de operatieassistenten, de anesthesiemedewerkers, de anesthesiologen en de perfusionisten. En dan heb ik het nog niet eens over de vele gespecialiseerde verpleegkundigen en anderen die elke dag hun bijdrage leveren aan kwalitatief hoogwaardige kinderhartzorg.

Bereikbare zorg is levensreddend

Het voornemen om de kinderhartchirurgie te concentreren in Rotterdam en Utrecht wordt wat onze fractie betreft onvoldoende onderbouwd, en waar dat wel gebeurt, niet altijd met correcte argumenten. Dat concentratie van de zorg moet plaatsvinden is evident, maar dat is iets anders dan de nu voorgenomen centralisatie in de Randstad. Voor kinderen én volwassenen in Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en het noordwesten van Duitsland is het belangrijk dat zij hoogwaardige zorg dichtbij huis kunnen krijgen. De kwaliteit van de kinderhartzorg in Groningen wordt al jaren onderschreven en vele van onze inwoners hebben hieraan letterlijk hun leven te danken. Wat ons betreft kan het niet zo zijn dat een gezin uit Delfzijl straks bijna twee uur langer moet reizen om van deze zorg te worden voorzien. Daarmee belasten we kinderen en hun ouders extra in een periode die emotioneel al loodzwaar is.

Verlies aan kennis
en ervaring

Daarnaast trekken wij de stelling in twijfel dat de Groningse kinderhartchirurgen en de ondersteunende zorgprofessionals automatisch bereid zijn mee te verhuizen richting Rotterdam en Utrecht. Operatieassistenten en verpleegkundigen hebben niet het salaris om gemakkelijk een vergelijkbare woning als die zij nu hebben in de Randstad te kunnen kopen. En zeg nou eerlijk: zou u een ruime eengezinswoning in Meerstad met uitzicht op het Woldmeer willen verruilen voor een appartement drie hoog achter? Met het concentreren van de kinderhartzorg zou daarmee jarenlange ervaring en kennis verloren kunnen gaan. Kennis en ervaring die we niet zomaar terugkrijgen, en waar niet alleen Groningen, maar heel Nederland van profiteert.

Tot slot, voorzitter, maken wij ons zorgen over de gevolgen die de voorgenomen concentratie heeft voor de andere zorg hier in het Noorden. Met het verdwijnen van de kinderhartchirurgie zetten we veel op het spel. Het besluit betekent namelijk dat ook de acute kinderzorg en de complexe transplantatiezorg bij kinderen onder druk komen te staan. Dat terwijl het UMCG heeft aangegeven klaar te zijn voor de toekomst met veel nieuw opgeleid personeel en de mogelijkheid voor verdere uitbreiding van het aantal kinder-ic-bedden. Aan een gezond perspectief ontbrak het dus allerminst, totdat de minister zijn voorgenomen besluit aankondigde.

Voorzitter, wat de Provinciale Statenfractie van D66 betreft is het helder: het kinderhartcentrum in het UMCG moet voor het Noorden worden behouden. Voor een volwaardig academisch ziekenhuis in de regio, voor de artsen en professionals die zich dagelijks met hart en ziel inspannen voor hun patiënten, maar bovenal voor de kinderen én volwassenen die simpelweg niet zonder deze zorg kunnen. Ik herhaal dan ook, gesteund door de ruim 250.000 ondertekenaars van de petitie, de oproep waarmee ik mijn woordvoering begon: ‘haal het hart niet uit het UMCG’. Ik dank u wel.

Samen met verschillende andere partijen dienden we een unaniem aangenomen motie in waarin we uitspreken dat het kabinet de sluiting van het kinderhartcentrum moet heroverwegen en het College oproepen alles in het werk te stellen de kinderhartchirurgie voor Groningen te behouden.