Extra stap nodig om waterkwaliteit te verbeteren
Provinciale Staten zijn verantwoordelijk voor het vaststellen van de doelen om het grond- en oppervlaktewater in onze provincie te verbeteren en duurzaam te beschermen. Elke zes jaar wordt hiervoor een beheerplan vastgesteld dat gebaseerd is op de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Doel is om ons water op een voldoende schoon niveau te krijgen en te houden voor vissen, overig waterleven en waterplanten, maar ook om er ’s zomers in te kunnen zwemmen.
Het behalen van de gestelde doelen is nog geen uitgemaakte zaak. ‘’Dat verontrust onze fractie,’’ stelt woordvoerder Jurgen Elshof. ‘’Met name de belasting van het water door nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen vormt een belemmering. Er worden daarvoor nu landelijke aanpakken, zoals de nitraatrichtlijn, ontwikkeld, maar deze zijn niet onomstreden.’’ Daarom hebben we gevraagd hoe we alsnog alles op alles kunnen zetten om aan de doelstellingen in de KRW te voldoen en zo een vergelijkbare situatie als de stikstofcrisis te voorkomen. Mocht dit niet lukken, dan willen we weten welk risico de provincie als verantwoordelijke partij loopt. Het College heeft aangegeven alle kansen aan te grijpen om dit onderwerp onder de aandacht te brengen bij onder meer waterschappen en organisaties, en concrete acties te ondernemen. Als dit uiteindelijk tot onvoldoende succes leidt, landt de boete voor het niet halen van de doelen bij de landelijke overheid. Op dat moment zal de provincie hier echter wel op worden aangesproken en waarschijnlijk ook een bijdrage moeten leveren.
Als gedurende de looptijd van de KRW blijkt dat de doelen niet haalbaar zijn, is er een optie om tot doelverlaging over te gaan. Wat D66 en verschillende andere partijen betreft is het echter zaak eerst krachtigere maatregelen te treffen als de situatie daarom vraagt. Daarom hebben we een motie van GroenLinks met een dergelijke oproep, ook in de richting van de landelijke overheid, mede-ingediend.