Begroting 2024
D66 ziet dat er wordt bezuinigd op vele onderdelen van de begroting, wij hebben hier grote moeite mee. Voor ons is het zijn van een betrouwbare overheid een topprioriteit, maar hoe kunnen we een betrouwbare overheid zijn als we 1.7 miljoen voor risico’s bij uitvoering van infrastructurele projecten schrappen? Met een vrijval van 5 miljoen op bestemmingsreserves krijgen wij ook niet het gevoel een betrouwbare overheid te zijn. De fractie van D66 vraagt zich af hoe het college zich als betrouwbare overheid richting onze ketenpartners wil presenteren zonder meerjarenbegroting en het maken van structurele keuzes.
In de begroting wordt onder andere op vrijetijdseconomie, cultuur én jongerenparticipatie bezuinigd. Veel keuzes die wij nu maken als provincie worden pas gerealiseerd als de jongeren van vandaag volwassen zijn. Wat D66 betreft wordt er daarom niet gekort op jongerenparticipatie maar doen we dit budget juist omhoog.
D66 heeft in diverse periodes gepleit voor het belang van digitalisering en dat de basis hiervoor in orde moet zijn. Toch blijven wij wat zorgen houden, namelijk over het aannemen van genoeg personeel en de opgave om de bezetting volledig te houden. Met het oog op de veranderende arbeidsmarkt, nieuwe uitdagingen uit het veranderde speelveld en continuïteit wil onze fractie benadrukken dat het verstandig is om de formatie te verhogen op dit onderwerp.
We staan voor een grote en veeleisende transitie richting een natuur-inclusieve kringlooplandbouw. Voor het slagen van deze transitie ziet D66 een monitoringssysteem om de verduurzaming van de landbouw in de gaten te houden als noodzakelijk. Wij zullen daarom streng toezien hoe het college ruimte realiseert binnen de begroting om dit monitoringssysteem op te zetten.