Waar komen al die elektrahuisjes?

Op zondag 17 november verscheen er een artikel van de NOS waarin wordt geschreven over de wildgroei van nieuwe elektrahuisjes in Nederland. De grote toename van elektrahuisjes heeft alles te maken met het overvolle stroomnet. Een op de drie straten in Nederland moet hierdoor komende jaren open. Netbeheerders en gemeenten moeten bepalen op welke plekken de huisjes komen en kunnen deze vergunningsvrij neerzetten. 

Inspraak van inwoners

Uit het artikel van de NOS blijkt dat er eigenlijk weinig tot geen ruimte is voor inwoners voor inspraak. Nu begrijpt de D66 fractie natuurlijk dat de elektrahuisjes belangrijk en nodig zijn, maar ze nemen wel ruimte in beslag en bepalen ons straatbeeld.

Vragen

Dit alles roept vragen op bij de D66 fractie. Zo zijn we bijvoorbeeld benieuwd met welke zaken rekening wordt gehouden wanneer een locatie wordt gekozen en of inwoners hierbij worden betrokken.

Raadslid Marcel Touw en fractieassistent Jos Zeelen hebben daarom onderstaande vragen verwerkt tot schriftelijke vragen en ingediend. De beantwoording van de vragen zal ca. 1 maand duren:

1) Hoeveel elektrahuisjes zijn er afgelopen jaar bijgebouwd in de gemeente Nieuwkoop?

2) In hoeveel gevallen heeft de buurt bezwaar gemaakt tegen de bouw (/locatie)? 

3) Hoeveel elektrahuisjes zullen er komende jaren bijgeplaatst moeten worden in de gemeente?

4) In het artikel is te lezen dat ‘deze elektrahuisjes vaak midden in de wijk’ worden geplaatst en dat soms ‘een speelveld of parkeerplaats [moet] wijken’ (NOS, 2024). Met welke dingen houdt het college rekening bij de locatiekeuze?

5) Bij bestaande woningbouw moeten elektrahuisjes bij worden geplaatst omdat, in tegenstelling tot nieuwbouw, hier geen kabels zomaar onder de woningen kunnen worden gelegd (NOS, 2024). Hoe worden bewoners geïnformeerd over het aantal en de (voorgenomen locaties) van nieuwe elektrahuisjes en is er ruimte voor participatie?

6) In het artikel valt te lezen dat ‘netbeheerders (…) vooral de taak [krijgen] om dit zo snel mogelijk uit te voeren’ en dat tegelijkertijd ‘gemeenten (…) vaak [de opgave] niet scherp op het netvlies hebben en bewoners (…) niet [worden] betrokken’ (NOS, 2024). Heeft het college op dit punt momenteel een goede samenwerking met de netbeheerder? Is de opgave voor de gemeente Nieuwkoop qua bij te bouwen elektrahuisjes duidelijk? 

7) Tot slot valt in het artikel te lezen dat ‘alle huisjes (…) er vrijwel identiek uit [komen] te zien’. Heeft het college het voornemen om het ontwerp van de huisjes te verfraaien of, bijvoorbeeld samen met de bewoners van de desbetreffende wijk/straat, te kijken hoe een elektrahuisje er zo passend mogelijk uit kan komen te zien?