Vragen over PFAS verontreiniging in de gemeente Nieuwkoop

De fractie van D66 Nieuwkoop heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester & Wethouders naar aanleiding van een bericht in het AD dat er in de gemeente Nieuwkoop verhoogde waarde PFAS in kippeneieren zat.

Update 12/6/24, inmiddels staat er ook een bericht op de website van het AD Alphen. Klik hier voor het artikel.

Aanleiding

Mensen die willen weten of zij nog veilig de eieren van de eigen kippen kunnen eten, kunnen de eieren opsturen naar een bedrijf dat gespecialiseerd is op PFAS te testen. Een lokale inwoner van de gemeente Nieuwkoop schrok van het resultaat toen bleek dat er meer dan 2x de Europese drempelwaarden van PFAS’en in haar eieren zaten.

Vragen

Hierom besloot raadslid Van der Pijl schriftelijke vragen te stellen aan het college in de gemeente. “Je maakt je gewoon direct zorgen over verontreiniging van de bodem en het water”, verteld Jop van der Pijl. In de vragen vraagt hij het college hoeveel er bekend is over de mogelijke vervuiling in de gemeente.

Antwoorden

De antwoorden vanuit het college nemen de zorgen van raadslid Van der Pijl niet direct weg; “Er blijkt gewoon super veel onduidelijk te zijn over PFAS en de mogelijke aanwezigheid in de Nieuwkoopse bodem en wateren”. Zo schrijft het college in de beantwoording op de vragen over verschillende voormalige vuilstortlocaties, waar niet van bekend is of PFAS in de bodem zit. Van der Pijl: “er wordt pas sinds een paar jaar getest op PFAS en daarom weten we gewoon niet zoveel over de mogelijke aanwezigheid in onze bodem”.

Vervolg met de provincie

Raadslid Van der Pijl heeft hierom contact opgenomen met de provinciale statenfractie van D66. Evita Rozenberg van D66 Zuid-Holland gaf aan dat er onderzoek is gedaan door de provincie naar de mogelijke aanwezigheid van PFAS’en in de Nieuwkoopse wateren. Uit deze onderzoeken blijkt dat in de gemeente Nieuwkoop de Europese drempelwaarde niet wordt overschreden.

Desalniettemin is Van der Pijl nog niet direct gerustgesteld: “Ons water is dan wel veilig, maar over onze bodem weten we nog weinig. Hier is wat mij betreft nog actie nodig – we moeten me andere gemeenten, uitvoeringsorganisaties en/of de provincie kijken of we meer duidelijkheid kunnen krijgen over onze bodem”. Uit de beantwoording blijkt verder dat er meerdere voormalige vuilstortlocaties zijn in de gemeente waarvan niet bekend is of hier ook sprake is van vervuilde grond. “Dit terwijl er nu wel op die locaties wordt gewoond of gerecreëerd”, sluit Van der Pijl af.