Over de woorden in onze woordzoeker

We presenteren met trots deze zomer onze resultaten van het afgelopen 2 jaar. In de flyer zit ook een woordzoeker en graag vertellen we jullie meer over deze woorden.

Over de woorden

Amendement – Wanneer een fractie een verandering wil in een voorgesteld besluit van het college, dan dient de fractie een amendement in. Een amendement is dus ook wel een wijzigingsvoorstel.

Begroting – In de jaarlijks vastgestelde begroting staan de financiën van de gemeente.

Bomen – Samen met het CDA, de VVD en NN gaan wij voor meer bomen in onze omgeving!

Burgemeester – De burgemeester is onderdeel van het college en is dus samen met de wethouders het dagelijks bestuur van onze gemeente.

CDA – Het CDA is een christelijkdemocratische partij in onze gemeenteraad.

CUSGP – De ChristenUnie en SGP vormen samen een fractie in onze gemeenteraad.

Democraten – De D in D66 staat voor Democraten. 66 komt van het jaar waarin onze partij is opgericht: 1966.

Duurzaamheid – D66 is voorvechter van duurzame initiatieven.

Energiefonds – Met NN en SBN hebben we toegewerkt naar de komst van een energiefonds. Dankzij het energiefonds kunnen inwoners die het niet zo breed hebben, subsidie krijgen voor verduurzaming.

Fractie – De raadsleden en fractieassistenten vormen samen een fractie in de gemeenteraad. In de Nieuwkoopse raad zitten 6 fracties; naast D66 zijn er de partijen SBN, NN, CUSGP, CDA en de VVD.

Gemeentehuis – Het gemeentehuis van de gemeente Nieuwkoop staat in Nieuwveen. In het gemeentehuis vergadert de gemeenteraad.

Gemeenteraad – De gemeenteraad bestaat uit de vertegenwoordig van de 6 fracties in de Nieuwkoopse raad.

Interruptie – Een interruptie is een onderbreking van een raadslid zijn/haar betoog met een vraag. Een interruptie kan je dus gebruiken voor verduidelijking van een standpunt van een andere partij.

Motie – Met een motie kan een raadslid een bepaalde aanvulling of nieuw beleid voorstellen.

Natuurlijk – Naast het feit dat wij ons natuurlijk inzetten voor de natuur is Natuurlijk ook de eerste N in de partijnaam ‘NN’; ook wel Natuurlijk Nieuwkoop.

Nieuwveen – In Nieuwveen staat ons gemeentehuis.

PFAS – We zetten ons in om meer duidelijkheid te krijgen over de aanwezigheid van mogelijke PFAS’en in de Nieuwkoopse bodem en het water. PFAS’en zijn schadelijk voor onze gezondheid.

Raadslid – In totaal zijn er 21 raadsleden in de gemeente Nieuwkoop. D66 heeft 2 raadsleden. Raadsleden worden altijd direct verkozen door inwoners tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Rookvrij – D66 zet zich in voor de Rookvrije Generatie.

SBN – SBN is de grootste partij in onze gemeenteraad. SBN staat voor Samen Beter Nieuwkoop.

Ter Aar – In Ter Aar staat ons gemeentekantoor.

Twee – Zoveel zetels heeft D66 in de gemeenteraad.

Unaniem – Wanneer alle raadsleden voor een bepaald voorstel stemmen dan wordt dit voorstel met ‘unanieme stemmen voor’ aangenomen.

Vier – Om de 4 jaar zijn verkiezingen voor de gemeenteraad.

VVD – De VVD is vertegenwoordigd in onze gemeenteraad. Zij zijn na SBN de grootste partij in onze raad.

Wethouder – Naast de burgemeester zitten wethouders in het college van B&W. Zij vormen het dagelijks bestuur van onze gemeente.

De Woordzoeker