Nieuw coalitieakkoord niet goed voor de Nieuwkoper

De nieuwe conservatieve coalitie in Den Haag (PVV, VVD, NSC & BBB) heeft een coalitieakkoord samengesteld die niet positief is voor de Nieuwkoper, stellen D66 Nieuwkoop fractieleden Marcel Touw, Marit Kragtwijk en Jop van der Pijl.

Zorg

“Dit akkoord is geen oplossing voor de Nieuwkopers die (langdurige) zorg nodig hebben”, stelt Marcel Touw (raadslid). Volgens hem ontwijkt de coalitie grote keuzes in de zorg. Zo creëert de coalitie geen oplossing voor de grote uitdagingen in de zorg. Cruciale problemen zoals personeelstekorten blijven onbeantwoord. Het wordt uiteindelijk alleen maar duurder voor iedereen en met name voor die Nieuwkoper die het al niet breed heeft. Marcel doelt hiermee op het voornemen om het eigen risico te halveren. “Het voornemen om het eigen risico te verminderen is misschien niet verkeerd, maar omdat er geen financiële dekking voor is zal voor iedereen de premie stijgen”

“Dit akkoord is geen oplossing voor de Nieuwkopers die (langdurige) zorg nodig hebben”

Marcel Touw (raadslid)

Cultuur

“Bezuinigen op cultuur raakt iedereen, zo ook de Nieuwkoopse cultuursector”, stelt Marit Kragtwijk (fractieassistent). Volgens Marit verbindt cultuur. Of je nu liefhebber bent van theater, film of musea, cultuur raakt ons allemaal. De voorgenomen btw verhoging van deze coalitie maakt cultuur minder toegankelijk. “Sommige mensen sporten graag, anderen gaan graag naar een wedstrijd kijken of naar het theater. Dit moet voor iedereen financieel toegankelijk zijn”. 

“Bezuinigen op cultuur raakt iedereen, zo ook de Nieuwkoopse cultuursector”

Marit Kragtwijk (fractieassistent)

Onderwijs

“Dit akkoord is slecht voor jonge Nieuwkopers. De grootste bezuiniging in het onderwijs in meer dan 10 jaar”, stelt Jop van der Pijl (fractievoorzitter). Volgens Jop is de bezuiniging op het onderwijs enorm onverstandig: “ik zie om mij heen hoe moeilijk sommige studenten hebben, door te bezuinigingen op het onderwijs maak je het onderwijs duurder, slechter en minder toegankelijk”. Hij doelt hiermee op het voornemen om btw op (studie)boeken te verhogen en de ‘boete’ van €3000,- die studenten krijgen wanneer ze een jaar langer nodig hebben voor hun studie. “Studenten doen niet voor niets een jaar langer over hun studie. Ze hebben persoonlijke uitdagingen, moeten naast hun studie werken om rond te komen of kiezen voor een bestuursjaar”. 

“Dit akkoord is slecht voor jonge Nieuwkopers. De grootste bezuiniging in het onderwijs in meer dan 10 jaar”

Jop van der Pijl (fractievoorzitter)

Strijdbaar

De fractie van D66 Nieuwkoop geeft aan strijdbaar te zijn. “We leggen ons niet neer bij een conservatiefrechts akkoord. We zien dit als een motivator om ons nóg feller in te zetten voor die Nieuwkoper die gaat voor vooruitgang. Voor een gemeente met een groene toekomst, met betaalbare woningen en het beste onderwijs”, zegt fractievoorzitter Jop van der Pijl. “We hopen dat mensen er ook zo naar kijken en lid worden”.