Muziek voor íedere leerling: Nieuwkoop investeert in cultuuronderwijs op basisscholen

Goed onderwijs gaat niet alleen over rekenen en taal. Ook creativiteit, expressie en samenwerking zijn essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom diende D66 samen met Natuurlijk Nieuwkoop, Samen Beter Nieuwkoop en het CDA een amendement in om muziekonderwijs op álle basisscholen in Nieuwkoop toegankelijk te maken. Het voorstel werd met brede steun aangenomen.

“Muziekonderwijs is geen luxe, maar noodzaak,” zegt Marcel Touw, raadslid voor D66. “Zelf was ik geen ster in voetbal – maar ik kon wel leuk drummen. Niet ieder kind blinkt uit op het veld. Daarom moet cultuuronderwijs dezelfde vanzelfsprekendheid krijgen als sport.”

Van pilot naar stevig fundament

Alle basisscholen in de gemeente willen meedoen aan de driejarige muziekpilot, die is ontwikkeld door de werkgroep Muziekpilot. De gemeente had aanvankelijk slechts voor één jaar financiering toegezegd. Met het aangenomen amendement wordt nu ook voor 2026 en 2027 structureel budget vrijgemaakt, zodat muziekles écht kan worden ingebed in het lesprogramma.

Onderzoek toont aan dat muziekonderwijs niet alleen het geheugen en de concentratie verbetert, maar ook de sociaal-emotionele ontwikkeling versterkt. “Kinderen leren samenwerken, luisteren, hun creativiteit gebruiken. Dat gun je toch elk kind?”, aldus Touw.

Toegankelijk, vakgericht en breed gedragen

Het voorstel onderstreept het belang van vakdocenten voor muziek en stelt dat scholen muziek op een laagdrempelige manier moeten kunnen aanbieden aan alle leerlingen. Door te kiezen voor een langere pilotperiode kunnen scholen een duurzame structuur opbouwen.

D66 ziet het als een investering in gelijke kansen en brede talentontwikkeling. “Muziek biedt plezier, verbinding en zelfvertrouwen,” zegt Touw. “En of je nou drumt, zingt of luistert – elk kind verdient de kans om te ontdekken wat muziek met je kan doen.”