Inleiding
Het is inmiddels ruim zeven jaar geleden dat ik de Nieuwkoopse politiek binnenstapte. Of beter gezegd: erin struikelde, dankzij enkele anderen hier in de zaal – je weet wie je bent.
Ik zeg struikelen omdat ik namelijk helemaal niet uit een politiek nest kom. Geen lange gesprekken over ideologie aan de keukentafel. Mijn vader is slager. Sinds zijn jeugd werkt hij keihard voor zijn centen. Mijn moeder deed de huishoudschool en ging al vroeg bij hem in de zaak werken. Politiek? Dat was iets voor ‘de mensen in Den Haag’. Wij hadden het thuis over andere dingen. Over het weer. Over klanten. Over hoe het brood op de plank kwam. Of in ons geval – het vlees.
In het begin was het zoeken. Naar woorden, naar mijn eigen politieke kleur. Ben ik progressief – iemand die vooruit wil? Of conservatief – iemand die verandering spannend vindt? Sinds een jaar of 6 weet ik het. Ik sta hier omdat ik geloof in vooruitgang. Omdat ik wil dat het Nieuwkoop dat we nalaten mooier is dan hoe we het aantroffen.
En ja, heel eerlijk? Ik sta hier ook omdat ik zelf hoop dat ik ooit, samen met mijn vriend Tijn, een fijne, betaalbare woning in deze gemeente kan vinden. Eentje met een beetje ruimte. Geen marmeren keuken – gewoon een plek om te kunnen landen, te leven. Te beginnen. En dat is voor veel mensen op dit moment gewoon onmogelijk.
Er staat iets op het spel. Mijn generatie – en die daarna – is er niet meer van overtuigd dat het Nieuwkoop van morgen mooier is dan dat van vandaag. Er is een desastreuze klimaatverandering bezig. De kwaliteit van ons lucht, het water en de bodem holt achteruit. We gebruiken grondstoffen alsof ze oneindig zijn en gebruiken het liefst overal plastic voor en bij. De rekening hiervoor komt – en die komt hard. Keihard naar de toekomstige generaties. Naar de kinderen en jongeren van nu.
Maar het is een probleem waar maar weinig over na kan worden gedacht. Want hoe kun je nadenken over het klimaat van 2050, als je vandaag niet eens weet waar je kunt wonen? Jongeren kunnen niet op kamers, om het avontuur van studeren te starten. Jonge stellen kunnen geen fijne woning vinden om een gezin te beginnen én ouderen blijven noodgedwongen in een woning die niet meer past – omdat er simpelweg geen alternatief is. Levens staan op pauze.
Het is schrijnend. En Nieuwkoop is zéker niet het braafste jongetje van de klas. Als je kijkt naar de verdeling van de gemiddelde WOZ waarde per buurt in onze gemeente, dan is 75% van de woningen meer dan €500.000,-! Meer dan 3 kwart! Ter vergelijking – in buurgemeente Alphen aan den Rijn is het nog geen 25%. Geen wonder dat veel van mijn leeftijdsgenoten daar naartoe trekken.
Ik ben niet naïef. Hier in Nieuwkoop gaan we het landelijke woningtekort niet oplossen. Maar wat we wel kunnen doen – en wat D66 wil doen – is zorgen dat we niet stilstaan. Dat we lokaal geen drempels opwerpen, maar ze weghalen. Dat we bouwen aan een Nieuwkoop waarin mensen verder kunnen. Dat we als gemeente durven investeren in betaalbare woningen. — Het is daarom ook dat we vanavond twee moties in die daar – wat ons betreft – concrete stappen in zetten.