Help volkstuinenvereniging De Geschikte Peer aan een andere locatie

Vanavond (14/12/2023) lag in de gemeenteraad een voorstel om een kavel aan te schaffen voor Ter Aarse volkstuinvereniging De Geschikte Peer. De D66 fractie stemde tegen dit voorstel, maar vind het alsnog belangrijk dat de vereniging de activiteiten kan blijven ontplooien. Het voorstel van het college ging echter een stap te ver; er wordt veel te veel geld betaald voor een kavel dat het niet waard is.

Helpende hand

Ruim een jaar geleden stemde de D66 fractie, samen met de gehele raad, voor een voorstel om de vereniging een helpende hand te bieden in het vinden van een nieuwe locatie. De vereniging moet de huidige locatie aan de Oostkanaalweg (Ter Aar) verlaten omdat er op termijn woningen op deze locatie gebouwd zullen gaan worden. Het kavel is onderdeel van de uitbouw Ter Aar Noord-Oost waar de gemeente mee bezig is.

D66 steunde het voorstel omdat wij niet graag een vereniging, met een duurzaam sociaal karakter, verloren zien gaan. De vereniging is een kans voor mensen om bezig te zijn met de natuur en elkaar te ontmoeten.

Duur kavel

Alleen moet er wél kritisch worden gekeken naar het voorstel waar het college mee kwam. Het college stelde voor om een kavel van een half miljoen euro te kopen aan de rand van Ter Aar. Dit kavel had echter een waarde rond de 200.000,- en met de aanschaf zou dus direct 300.000,- verdampt gaan.

Daarnaast zal maar de helft van het kavel gebruikt worden omdat het te groot is voor de volkstuinvereniging om helemaal te gebruiken.

De D66 Nieuwkoop fractie vindt het een uiterst onverstandige ‘investering’. Niet alleen omdat het gaat om gemeenschapsgeld, maar zéker ook gezien de gemeente financieel al zwaar weer ziet aankomen.

“We graven ons begrotingsgat alleen maar dieper wanneer we elke keer dat er een probleem is een schep geld geven”

Fractievoorzitter Jop van der Pijl

Willekeur

De D66 fractie is bang dat dit besluit ervoor zal zorgen dat de volgende vereniging die aanklopt met een probleem ook rekent op geld vanuit de gemeente. Dit terwijl de financiën van de gemeente niet meer zo rooskleurig zijn als de afgelopen jaren.

Fractievoorzitter Jop van der Pijl: “Met elkaar moeten wij ons beseffen dat besluiten die wij nemen, een impact hebben in onze dorpen. We kunnen niet altijd met geld blijven strooien en wanneer we tegen de volgende vereniging ‘nee’ zeggen, hoe leggen wij dat dan uit wanneer wij vandaag dit besluit aannemen?”

Jop gaf aan dat we stil moeten staan met de raadsleden en wethouders hoe we met dit soort casussen omgaan in de toekomst. Hoever zijn we bereid te gaan en kunnen we (financieel) gaan om verenigingen te helpen? “Want anders kunnen wij het écht niet uitleggen aan de eerstvolgende vereniging waar wij ‘nee’ tegen zeggen. In willekeur geen vertrouwen”, aldus Van der Pijl.