D66 voorkomt met NN en VVD onomkeerbare gevolgen voor de natuur

Tijdens de behandeling van de gemeentebegroting op donderdag 4 juli werden een aantal bezuinigingsmaatregelen voorgesteld door het college. Een van die maatregelen was om over te gaan van ecologisch en biodivers bermbeheer naar klepelen. De fracties van NN, VVD en D66 wilde deze onomkeerbare negatieve gevolgen voor onze natuur voorkomen en hebben daarom een amendement ingediend.

Klepelen
Momenteel worden onze bermen netjes gemaaid en wordt het maaisel opgeruimd. Dit zorgt ervoor dat de gemaaide grassen niet op de bodem blijven liggen. Omdat de gemaaide grassen niet blijven liggen is de bodem niet voedselrijk, hierdoor is er ruimte voor kruiden en planten om te groeien.

Het college stelde voor om over te gaan van maaien naar klepelen. Klepelen zorgt voor een hele voedingsrijke bodem. En hoewel dat positief klinkt, is dat het niet. Een voedingsrijke bodem zorgt er namelijk voor dat er met name veel brandnetels en bramen kunnen groeien en er geen ruimte meer is voor bloemen.

Onomkeerbare effecten
Tijdens de behandeling van deze bezuinigingen afgelopen weken kondigde de portefeuillehouder bodem (Antoinette Ingwersen) al aan dat dit onomkeerbare negatieve effecten kan hebben op de Nieuwkoopse natuur en biodiversiteit.

Uiteindelijk zijn de bermen soms de enige ruimte die wij bieden voor plantjes en daarom voor bijvoorbeeld bijen, vlinders en insecten. In onze verder landbouwrijke en bebouwde gebied is er maar beperkt ruimte voor bloemen. Het inperken of zelfs volledig verwijderen van onze biodiverse bermen heeft daarom directe impact op de Nieuwkoopse natuur.

En dat terwijl we in de gemeente Nieuwkoop ondertussen allerlei positieve maatregelen proberen te nemen voor onze natuur. Bijvoorbeeld door de maand mei niet te maaien of zakjes bloemenzaadjes uit te delen op het gemeentehuis.

Het amendement
De fracties van NN, VVD en D66 vonden de onomkeerbare negatieve effecten voor onze natuur onacceptabel en daarom kwamen zij met een amendement die deze bezuinigingsmaatregel voorkwam.

Het amendement haalde een meerderheid in de Nieuwkoopse gemeenteraad. Alleen de fractie van SGP-ChristenUnie stemde tegen.