D66 en NN stellen vragen over windmolens in de regio

De fracties van Natuurlijk Nieuwkoop en D66 Nieuwkoop hebben gezamenlijk vragen ingediend over de recente koerswijziging van de provincie Zuid-Holland met betrekking tot de plaatsing van windmolens. In het bijzonder willen zij duidelijkheid over de gevolgen voor de gemeente in het geheel en Langeraar in het bijzonder. De vragen worden op donderdag 3 april (2025) tijdens de raadsvergadering aan het college gesteld.

Provinciaal beleid: een onverwachte wending

Op 27 maart presenteerden vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland een herziening van het plaatsingsbeleid voor windmolens. Waar de provincie voorheen uitsluitend grootschalige windenergieopwekking langs de grote wegen toestond, wil zij dit nu ook op andere locaties in het landschap mogelijk maken.

In een recentelijk gedeeld onderzoek zijn theoretisch haalbare locaties voor windmolens in de gemeente Nieuwkoop ingetekend. Voor veel raadsleden was dit de eerste keer dat zij werden geïnformeerd over deze koerswijziging en de zoekgebieden binnen de gemeentegrenzen van Nieuwkoop. Ook voor inwoners is deze ontwikkeling nieuw.

De aanleiding voor deze wijziging ligt in het achterblijven van de realisatie van de Regionale Energie Strategie (RES) binnen samenwerkingsverband Holland Rijnland, waar Nieuwkoop deel van uitmaakt. Hoewel Nieuwkoop haar aandeel in de RES-opgave lijkt te halen, blijft de regio als geheel achter. Dit heeft mogelijk gevolgen voor onze gemeente.

Natuurlijk Nieuwkoop en D66 Nieuwkoop vinden het opmerkelijk dat de raad tot op heden niet door het college is geïnformeerd over deze belangrijke ontwikkelingen.

Situatie Kaag en Braassem

Daarnaast blijkt uit de provinciale presentatie dat de gemeente Kaag en Braassem de provincie heeft gevraagd om de mogelijkheid van windmolens op de grens met Langeraar te onderzoeken. Dit roept vragen op over de eerdere uitspraken van wethouder De Ridder, die stelde dat zij goede contacten onderhoudt met Kaag en Braassem en de zorgen van inwoners van Langeraar zou overbrengen. Natuurlijk Nieuwkoop en D66 willen weten of en hoe dit overleg heeft plaatsgevonden.

Participatie en betrokkenheid inwoners

Een ander belangrijk punt van zorg is het gebrek aan inspraak van inwoners in dit proces. Op dit moment kunnen inwoners pas reageren wanneer de zoekgebieden al zijn vastgesteld. De fracties van Natuurlijk Nieuwkoop en D66 Nieuwkoop vragen het college hoe zij inwoners beter gaat betrekken en of zij een actieve rol wil spelen in het overbrengen van bezwaren en zorgen aan de provincie en buurgemeenten.

Inzet D66 Nieuwkoop

Hoewel D66 als partij, zowel landelijk als lokaal, geen tegenstander is van windmolens, zijn wij wel van mening dat deze op de juiste en strategische plekken moeten worden geplaatst. Daarbij vinden we ook dat windmolens logisch moeten worden ingepast in het landschap.

Voor Langeraar in het bijzonder vinden we dat de plaatsing van windmolens niet moet zorgen voor het onmogelijk maken van woningbouw op deze locatie. De realisatie van 7 tot misschien zelfs 15 windmolens heeft een direct negatief effect op de leefbaarheid van het dorp en is op geen enkele wijze logisch in te passen in het landschap. Zóveel windmolens langs onze gemeentegrens is voor de D66 Nieuwkoop fractie echt totaal onacceptabel.

Aan dit proces valt wat D66 Nieuwkoop betreft ook het e.e.a. op te merken. Zo is de provincie op geen enkele wijze met inwoners in gesprek als het aankomt op de herziening van de plaatsingsvisie van windmolens. Om mensen (en gemeenten) mee te krijgen is het wat D66 betreft dat je mensen betrekt bij de totstandkoming van beleid.