Bestuurlijk gesprek over aanrijtijden ambulances. ‘Belangrijke eerste stap’

De D66-fractie in Nieuwkoop maakt zich al langer zorgen over de slechte aanrijtijden van ambulances in de gemeente. Uit onderzoek blijkt dat de landelijke norm van 15 minuten in veel gevallen niet gehaald wordt, wat grote risico’s met zich meebrengt voor inwoners die dringend medische hulp nodig hebben. Fractieassistent Marit Kragtwijk stelde namens D66 prangende vragen aan het college, waarop nu is toegezegd dat er bestuurlijk overleg komt met zorgorganisatie Hecht, waaronder de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Hollands Midden valt.

Actie op meerdere fronten

De problemen met de ambulancezorg in Nieuwkoop zijn structureel en vragen om serieuze maatregelen. D66 heeft in haar vragen meerdere aandachtspunten op tafel gelegd:

(1) Samenwerking met de regio Utrecht (RAVU): In 2019 zijn afspraken gemaakt over ‘burenhulp’ in grensgebieden zoals Woerdense Verlaat. De Utrechtse RAVU neemt daar een deel van de ritten over, maar de effecten op de aanrijtijden zijn nog steeds onduidelijk. D66 dringt erop aan dat het college hier snel meer inzicht in krijgt en indien nodig aanvullende afspraken maakt.

(2) Ambulancepost Nieuwveen: Hoewel de ambulancepost dertien jaar geleden is gerealiseerd, blijkt uit berichtgeving dat er door een gebrek aan personeel en materieel vaak geen ambulance aanwezig is. D66 vraagt het college om duidelijkheid over hoe vaak de post daadwerkelijk operationeel is en wat er nodig is om deze beter te benutten.

(3) Alternatieve maatregelen: Nu verbetering van de responstijden op korte termijn onzeker blijft, roept D66 op om extra te investeren in lokale initiatieven zoals meer AED’s en reanimatiecursussen. Nieuwkoop heeft al een goed netwerk van 63 AED’s en 553 burgerhulpverleners, maar D66 wil dat dit blijvend wordt uitgebreid, zeker in nieuwe woonwijken.

‘Snelle ambulancezorg moet prioriteit zijn’

Marit Kragtwijk is tevreden dat het college de zorgen van D66 deelt en in gesprek gaat met Hecht en hoopt op een mooie uitkomst. ‘Het kan niet zo zijn dat het meer regel, dan uitzondering wordt dat de richtlijnen niet worden gehaald. We hopen concrete verbeteringen te gaan zien, en dat betekent actie.’

Landelijke druk op ambulancezorg

De problemen in Nieuwkoop staan niet op zichzelf; landelijk staat de ambulancezorg onder druk door een groeiend aantal spoedritten en een tekort aan personeel. Hoewel de gemeente geen directe invloed heeft op de capaciteit van ambulances, ziet D66 mogelijkheden om via regionale en landelijke netwerken extra druk uit te oefenen.

‘Als lokaal bestuur kunnen we dit probleem niet negeren,’ stelt Kragtwijk. ‘We moeten onze stem laten horen richting onze politieke collega’s in andere gemeenten en in Den Haag.’

D66 zal de gesprekken met Hecht nauwlettend volgen en blijven aandringen op verbeteringen. D66 stelt dat inwoners van Nieuwkoop moeten kunnen rekenen op snelle en betrouwbare spoedzorg.