Gemeente Nieuwkoop komt met kaders voor particuliere wooninitiatieven

Tijdens de raadsvergadering op 12 december heeft de gemeenteraad van Nieuwkoop de kaders vastgesteld voor pariculiere woningbouwinitiatieven. De raad heeft verzocht om deze kaders nadat meerdere particuliere initiatiefnemers zich hadden gemeld. Om te voorkomen dat er willekeurige besluiten worden genomen (het ene wel goedkeuren en het andere niet) ligt er nu een kader waaraan initiatieven moeten voldoen.

Particuliere initiatieven omarmen

De D66 Nieuwkoop fractie wil zoveel mogelijk ruimte bieden voor particuliere woningbouwinitiatieven. Particuliere initiatieven zijn een nodige aanvulling op het gemeentelijke woningbouwbeleid. Deze initiatieven moeten net zoals gemeentelijke projecten ook een bepaald aantal betaalbare woningen bevatten.

Ruimte voor ruimte verruimen

Naast het vaststellen van het kader voor particuliere initiatieven heeft de D66 fractie zich ook ingezet voor het verruimen van de ruimte voor ruimte regeling. Met de ruimte voor ruimteregeling mogen mensen woningen bouwen wanneer zij een bepaald aantal vierkante meer glastuinbouw slopen. Deze zogenoemde ‘glasrechten’ geven dan recht op een (of een aantal) woningen.

Tijdens de verschillende raadsvergaderingen hebben we ruimte gezocht om deze regeling te verruimen. Een initiatief van ons raadslid Marcel Touw om te kijken of groen- en blauwcompensatie ook meegerekend kunnen worden kon helaas niet op voldoende steun rekenen.

Met Natuurlijk Nieuwkoop hebben we een motie ingediend om te kijken of er wellicht ruimte kan worden gemaakt voor kleinere woningen in de ruimte voor ruimte regeling. Helaas is deze motie verworpen door de gemeenteraad. De fracties van SBN, VVD en het CDA wilde liever eerst een onderzoek van de lokale Rekenkamer afwachten.

Blijvende inzet

De D66 fractie zal zich blijven inzetten voor het verruimen van de ruimte voor particuliere initiatieven. Dit betreft dan zowel de particuliere woningbouwinitiatieven als de initiatieven via het ruimte voor ruimte beleid.

Om hier goed grip op te krijgen heeft de gemeenteraad een amendement aangenomen waarin het college wordt opgeroepen het nieuwe beleid na 2 jaar te evalueren. Na deze evaluatie kan dan mogelijk worden bijgestuurd.