Nieuwkoop heeft eindelijk een cultuurbeleid!

Op donderdagavond 17 oktober heeft de gemeenteraad van de gemeente Nieuwkoop het cultuurbeleid vastgesteld. Een historisch moment – de gemeente heeft nu voor het eerst een cultuurbeleid. Wat D66 betreft heeft het lang genoeg geduurd en kunnen we niet wachten op de resultaten.

Doelen

In het lokale cultuurbeleid hebben we verschillende doelen vastgesteld. De doelen zijn: (1) het versterken van de Nieuwkoopse culturele sector; (2) de culturele ontwikkeling van de jeugd bevorderen en (3) cultuur preventief inzetten in het zorg- en welzijnsdomein.

D66 is erg blij met deze doelen en hoopt vooral dat we mooie resultaten gaan boeken in samenwerking met het onderwijs. In het cultuurbeleid worden er verschillende stappen gezet om de drempel van de Nieuwkoopse kinderen en jongeren te verlagen én de interesse te vergroten.

“Ik was ook niet van het sporten vroeger”

Fractielid Marit Kragtwijk

De jeugd & kinderen

D66 heeft zich in het bijzonder ingezet voor de Nieuwkoopse jeugd en kinderen. Fractielid Marit Kragtwijk vertelde hier in de raadsvergadering van 3 oktober het volgende over: “Ik was ook niet van het sporten vroeger. Sommige kinderen vinden het leuk om te sporten, terwijl anderen goed zijn in dansen, schrijven, acteren en tekenen. Het is belangrijk dat we niet alleen beleid hebben voor de kinderen die sporten, maar ook voor de andere kinderen”.

Cultuurmakelaar

Het cultuurbeleid introduceert ook de komst van de Nieuwkoopse cultuurmakelaar. D66’er Sandra Küçüksen riep hier al toe op voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen. “Voor sportverenigingen is er inmiddels een sportmakelaar aangesteld, zodat de sportclubs in de gemeente één aanspreekpunt hebben voor faciliteiten en subsidies. D66 Nieuwkoop wil een soortgelijk aanspreekpunt voor cultuur: de Cultuurmakelaar”, vertelde ze toen.

“Met de cultuurmakelaar brengen we lokale initiatieven met elkaar in contact en verbinden we onderwijs en cultuur”

D66’er Sandra Küçüksen

De cultuurmakelaar heeft precies de doelen zoals Sandra ze een paar jaar geleden al voor ogen had: lokale initiatieven met elkaar in contact brengen, culturele verenigingen de weg wijzen naar subsidies en verbinden we cultuur met school, zodat kinderen een rijke schooldag kunnen beleven.