Cultureel ondernemen.
Met theater De Kom hebben we een prachtig en regionaal aantrekkelijk kunst- en cultuurcentrum. Tegelijkertijd heeft Nieuwegein zoveel meer te bieden. Denk aan Zomer op ’t Fort, de kermis, Rijnhuizen Uitgebeeld, Gluren bij de Buren en Geinbeat. Maar ook Imagine Multi Culti, de Kunstatelierroute, Vreeswijks Kolkfeest en de Kleine Prijs van Nieuwegein.
Toch is er een groep mensen die weinig gebruik maakt van culturele voorzieningen. Dat is een gemiste kans. In de eerste plaats voor henzelf, maar het is ook een signaal dat er nog meer kan worden georganiseerd voor een breder publiek. D66 wil evenementen en festivals meer ruimte geven. Ook initiatieven van inwoners mogen beter gefaciliteerd worden. Door (terechte) strengere veiligheidseisen, is het voor inwoners steeds lastiger om iets te organiseren. De gemeente kan helpen door haar netwerk en expertise ter beschikking te stellen. De regie en verantwoordelijkheid blijft bij de organisator. Wel kan de gemeente op verzoek een actievere ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen.
Naast dat het makkelijker moet worden om meer te organiseren, wil D66 dat culturele organisaties samen inzetten op een gevarieerd aanbod. Dit gaat het beste als de organisaties zelf ook inclusief en toegankelijk zijn en werken volgens de Fair Practice Code. D66 wil onderzoeken of het nodig is om dit als subsidievoorwaarde op te nemen.
Culturele instellingen moeten de kans krijgen nieuwe mogelijkheden te verkennen, zonder dat dit onmiddellijk gevolgen heeft voor hun subsidie. D66 Nieuwegein stelt hierbij wel als voorwaarde dat instellingen hun culturele doel altijd voorop blijven stellen en geen oneigenlijke concurrentie aangaan met andere ondernemers. Bij voorkeur ontwikkelen gesubsidieerde instellingen cultureel ondernemerschap.