Je mag er zijn.
Nog steeds kun je als LHBTIQ+ persoon niet altijd en overal jezelf zijn. D66 wil investeren in zichtbaarheid, acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+ personen in de hele stad. Met symbolen, zoals de regenboogzebrapaden, maar vooral ook met beleid. Beleid dat samen met de doelgroep is opgesteld in brede dialoog met de stad.
We bevorderen sensitiviteit over LHBTIQ+ bij professionals in zorg, welzijn en veiligheid en bij loketten van de gemeente. Dat doen we bijvoorbeeld met trainingen en certificaten als de Roze Loper. We hebben speciaal oog voor de soms moeilijke situatie van dak- en thuisloze LHBTIQ+ jongeren, zogeheten roze ouderen en LHBTIQ+ statushouders.
Overigens zien we – helaas – ook nog steeds uitsluiting op basis van etniciteit. Zo worden ook in Nieuwegein inwoners met een niet-Westers uiterlijk zonder duidelijke reden vaker gevraagd om zich te identificeren. Inwoners met een niet-Nederlandse achternaam hebben meer moeite met solliciteren. Zij worden minder snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De gemeente moet gerichte actie ondernemen om in de ambtelijke organisatie (ook in de top) een inclusievere afspiegeling te realiseren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van anoniem solliciteren.
Ook bij festiviteiten in de stad, die bedoeld zijn als feest voor iedereen, moeten we nadrukkelijker aandacht bieden aan het ongemak dat sommige inwoners hierbij ervaren. Daarom vindt D66 dat we bij de sinterklaasintochten in Nieuwegein samen met de organisatie van de intochten een alternatief moeten vinden voor de zwarte piet-figuur. Een alternatief dat leidt tot een inclusiever feest voor iedereen.
De gemeente moet de dialoog tussen verschillende groepen over het thema inclusieve stad stimuleren. Bijvoorbeeld door middel van een campagne waarmee inwoners bewust worden gemaakt hoe ook zij, zelfs wanneer zij niet direct geraakt worden door een gebrek aan inclusie, toch de nadelen ervan ondervinden. Met de campagne maakt de gemeente meteen duidelijk waar zij zelf voor staat en waar de ambities op dit vlak liggen.
Daarnaast geeft de gemeente het goede voorbeeld door maatschappelijk verantwoord aan te nemen en het onderzoeken of een fair practice code voor cultuurondernemers en –instellingen moet worden toegepast.