In gesprek over woningbouw: van belemmering naar versnelling
 

Op woensdag 13 november organiseert D66 Leudal en Maasgouw een thema-avond over woningbouw met als titel ‘van belemmering naar versnelling’.

Programma

Uitnodiging thema-avond woningbouw - Beeld: D66 Leudal

Lokatie: Meeting Point de Nassaurie, Grathem
20.00 uur Welkom en programma;
20:05 uur Inleiding van Luc Winants, docent “Built Environment” Zuyd Hogeschool;
20:35 uur Q&A naar aanleiding van de inleiding;
20:50 uur Pauze;
21:05 uur In gesprek over woningbouw op basis van stellingen;
21:50 uur Afronding en slotwoord;
22:00 uur Afsluitende borrel.

Opzet discussie

Luc Winants - docent “Built Environment” Zuyd Hogeschool Beeld: Linkedin-pagina LW

Luc Winants zal starten met een inleiding over het thema en met name ingaan op de belemmeringen die momenteel spelen en er niet voor zorgen dat er massaal nieuwe woningen worden gebouwd. Daarna volgt een korte discussie met de aanwezigen.
Na de pauze worden er ca vijf stellingen over ditzelfde thema behandeld, waarbij er ook voldoende tijd is om met elkaar in discussie te gaan. Hieronder volgt alvast een beschrijving van het probleem waar we mee te maken hebben.

Tekort woningen

Elke gemeente kampt met een tekort aan woningen. In de woningbouw spelen veel zaken een rol, hierdoor zijn er vaak ook veel belemmeringen. Op papier wordt vaak gesteld dat de woningvoorraad er goed uit ziet, maar dat er in de praktijk weinig echt gebouwd wordt. Dit komt bijvoorbeeld door een te grote hoeveelheid aan regeltjes of een te belemmerend beleid. Ook het gebrek aan ambtelijke capaciteit zorgt ervoor dat bouwplannen te lang op een plank blijven liggen en te lang moeten wachten op eventuele goedkeuring van een overheidsinstantie

Nieuwe wetgeving

Nieuwbouw aan de burgemeester Geurtslaan, Heythuysen - Beeld: Leo Schouten

Nieuwe wetgeving vanaf 1 januari 2024 zou dit moeten versnellen en makkelijker moeten maken, maar is dit nu ook wel echt het geval? Ook zorgt nieuwe regelgeving voor meer (opstart)problemen? Moet buiten de ambtenaren bijvoorbeeld ook de verantwoordelijk wethouder een tandje bijzetten om woningbouw van de grond te krijgen? Moet een gemeente projectontwikkelaars aantrekken? Of misschien juist zelf de bouwschoenen aantrekken en plannen ontwikkelen?

Versnellingsagenda

Bijna elke gemeente heeft een “Versnellingsagenda Wonen” ingesteld, om woningbouw te versnellen. Maar, vaak blijkt toch ook weer dat in zo’n versnellingsagenda te vaak belemmerende regelgeving is opgenomen waardoor in de praktijk nog steeds niet versneld wordt. Door te strenge en hoge eisen in het beleid wordt de versnelling dus tenietgedaan. Voorbeelden hiervan zijn de hoge kosten bij woon- en kavelsplitsing, een te hoge minimale oppervlakte voor woningen of het niet toestaan van tijdelijke woonvormen zoals pré-mantelzorgwoningen of Tiny Houses.
Resumerend, woningbouw is op dit moment hard nodig in Limburg en onze gemeenten, maar er blijken veel belemmeringen te zijn die op dit moment versnelling tegenhouden.

Versnellingsagenda Wonen - Beeld: Gemeente Leudal

Afsluiting

Aan het einde van de avond zou er een goed beeld moeten zijn van de problematiek van de woningbouw: in welke richtingen kan er wel en niet worden gekeken naar oplossingen.
De aanwezigen kunnen uit deze avond ook halen hoe de overige inwoners en D66 leden van Limburg in de problematiek staan en welke oplossingen zij zien zitten voor deze problemen. De woningbouwproblematiek kan niet in een zo’n avond opgelost worden. Het is wel belangrijk dat we hierover het gesprek blijven voeren.

Lokatie en aanmelden

De avond wordt georganiseerd in de Nassaurie te Grathem, Nassauplein 10-12 te Grathem. Inloop 19:30 uur, start 20:00 uur. Graag opgeven via een mail naar Joost van Beek.