Stadscongres in Leiden voor de aanpak van verwarde personen

D66 Leiden wil dat er een stadscongres wordt georganiseerd om het toenemende aantal meldingen van overlast door mensen met verward gedrag aan te pakken. In 2023 zijn er maar liefst 1662 meldingen binnengekomen, terwijl het streefcijfer onder de 1000 ligt.
 
Raadslid IJsbrand Olthof (D66): ‘’Afgelopen winter liep ik op een gure februari-avond mee met het outreachend team van De Binnenvest. Samen met een bevlogen medewerker met een groot sociaal hart, liepen wij samen haar dagelijkse ronde op zoek naar de meest kwetsbaren in de stad. Hier zag ik de donkere kant van Leiden: dakloze en verslaafde mensen in parkeergarages, obscure portieken en openbare plekken zoals parkeren of winkelcentra. Helaas ontstaat door deze groeiende groep mensen vaker overlast of ervaren voorbijgangers een onveilig gevoel. Dat is begrijpelijk, maar we moeten deze kwetsbare mensen in eerste instantie veel beter helpen. Deze ervaring laat dan ook goed zien hoe urgent en complex dit probleem ook in Leiden is.‘’

Oorzaak en gevolgen
De overlast wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van alcohol- en drugsgebruik. De politie en gemeentelijke handhaving merken dat ze deze mensen steeds vaker op straat tegenkomen. Het afhandelen van de meldingen vraagt veel tijd en inzet van politie en handhaving, en legt daarmee een groot beslag op hun capaciteit. Dit probleem is niet alleen lokaal, maar speelt ook op landelijk niveau.
 
Ondanks dat het een breder probleem is, vraagt de situatie in Leiden om een actieve aanpak vanuit de lokale politiek. D66 Leiden vindt dat er actie ondernomen moet worden om het aantal meldingen terug te dringen en de mensen die verward gedrag vertonen beter te helpen.

Doel van het stadscongres
D66 Leiden heeft voorgesteld om een stadsconferentie te organiseren, waarbij betrokkenen uit zowel het veiligheids- als zorgdomein samenkomen. Het doel van deze bijeenkomst is om het probleem volledig in kaart te brengen, ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en mogelijke oplossingen te bespreken. Hierbij wordt gekeken naar manieren om mensen met verward gedrag zodanig te helpen dat hun gedrag in de toekomst niet langer leidt tot overlast.

Andere zorgen
Naast de overlast door verward gedrag, maakt D66 Leiden zich ook zorgen over de stijging in fietsendiefstal. Professionele bendes richten zich steeds vaker op dure elektrische fietsen. D66 Leiden doet een oproep om hier meer aandacht aan te besteden en de effectiviteit van de huidige maatregelen te beoordelen. D66 Leiden wil met deze voorstellen zorgen dat er wordt gewerkt aan oplossingen voor deze dringende problemen, om de leefbaarheid en veiligheid in Leiden te waarborgen.