Iedere stap vooruit telt: D66 maakt zich hard voor inwoners in de bijstand

Wie aan het werk is, voelt zich vaak beter. Werk biedt niet alleen zekerheid van een inkomen. Het is ook een belangrijke basis voor sociale contacten en individuele ontwikkeling. Voor de komende vier jaar zijn de plannen vastgesteld om Leidenaren zonder werk die kansen te geven. “Mensen in de bijstand zijn waardevolle inwoners van onze stad en de gemeente heeft de verantwoordelijkheid hen op een passende manier te ondersteunen”, aldus D66 duoraadslid Armin Zukanovic.

Eenvoudige communicatie

Zukanovic: “Laatst hielp ik een Leids gezin in de bijstand om inzicht te geven in hun financiële situatie. Daar realiseerde ik mij hoe nodeloos ingewikkeld wij het in dit land soms gemaakt hebben. Hoewel het mijn werk is, kwam ik zelf al met moeite door de formulieren en brieven heen. Dit moet echt beter, om inwoners gebruiksvriendelijk te ondersteunen”.


De gemeente gaat actief aan de slag met een eenvoudiger papieren formulier, zodat ook inwoners die niet digitaal vaardig zijn makkelijk een aanvraag kunnen doen. Op initiatief van D66 bespreekt de gemeenteraad ook binnenkort het fraudebeleid, waarbij wij willen dat onbewuste fouten niet onnodig hard gestraft worden. Ook heeft D66 meegedaan met het voorstel van GroenLinks om de digitale communicatie met inwoners te vergemakkelijken.

Blijvende uitstroom naar werk als doel

De stap naar een betaalde baan is voor veel mensen in de bijstand een belangrijke stap in het leven. Maar vaak vallen zij ook weer snel terug in een uitkering. Dit geeft veel onzekerheid in het leven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde daarom in met het voorstel van D66 samen met VVD en Partij Sleutelstad om een blijvende betaalde baan als doel op te nemen. Zo kan de gemeente effectiever sturen op een stabiele overgang van uitkering naar werk.

Meer aandacht voor ondernemerschap

Loondienst is niet de enige route uit de bijstand. Ondernemende inwoners kunnen ook zelfstandig aan de slag gaan. Maar deze optie is vaak onbekend. Op voorstel van D66 samen met andere partijen gaat de gemeente meer bekendheid geven aan de mogelijkheid om een eigen bedrijf te starten vanuit de bijstand. Begeleiding speelt hierbij een grote rol. Eerdere projecten hielpen bijvoorbeeld vijf statushouders om succesvol ondernemer te worden. Dit soort trajecten worden nu breder aangeboden.

Iedereen telt en doet mee

Niet iedereen in de bijstand kan werken, bijvoorbeeld door langdurige gezondheidsproblemen of andere complexe omstandigheden. Voor deze groep is het van belang dat ze via vrijwilligerswerk of andere sociale activiteiten blijven deelnemen in de samenleving. In het afgelopen jaar is de groep in sociale isolatie al van 220 verminderd naar 55 inwoners van Leiden. Er werd op ons initiatief een ambitieuze doelstelling voorgesteld dat in 2028 niemand in Leiden geïsoleerd thuiszit. “Iedere verbetering in kwaliteit van leven van een inwoner is een winst voor de hele stad,” aldus Zukanovic. Hoewel het voorstel niet werd aangenomen, heeft de gemeente toegezegd hieraan te blijven werken.

Afsluitend

D66 Leiden heeft in samenwerking met partijen van verschillende politieke kleuren voorstellen ingediend om het leven van mensen in de bijstand te vergemakkelijken en verbeteren. “Met partijen van links tot rechts zijn voorstellen tot stand gekomen. Het is goed om te zien dat zelfs op een gepolariseerd onderwerp als bijstand, partijen van links tot rechts samenkomen voor goede voorstellen. We hebben de samenwerking opgezocht voor een stad waar iedere inwoner mee kan doen op zijn eigen manier”, aldus Zukanovic.