Ruimte om te werken in een groeiende stad

De Leidse economie gaat goed. Zo goed, dat het voor bedrijven dringen is om de ruimte waar in de stad gewerkt kan worden. D66 fractievoorzitter Sander van Diepen: “In een groeiende stad is het zoeken naar voldoende plek om te werken. Super dat de wethouder ons initiatief heeft opgepakt om met een regionale ontwikkelingsmaatschappij dit te sturen. Om bedrijven zo de beste ruimte te geven om zich verder te ontwikkelen.”

Ruimte om te werken

Wethouder Spijker (Economie) heeft vandaag haar actieplan gepubliceerd voor ruimte om te werken in Leiden. De wethouder zet daarbij in op het vermengen, verdichten en verschuiven van werklocaties en bedrijvigheid in de stad en regio. Niet elk bedrijf zit op de juiste plek in de stad of regio. En niet elke locatie is even duurzaam ingericht. Het verschuiven of verbeteren van deze plekken vergt begeleiding en geld voor investeringen. Om die stappen te zetten wordt een regionale herontwikkelingsmaatschappij (RHOM) opgezet. Het initiatief hiertoe kwam van D66. In het najaar van 2022 werd een motie van fractievoorzitter Sander van Diepen aangenomen in de gemeenteraad. In de loop van 2024 wordt de raad geïnformeerd of dit opgezet kan worden en in welke vorm.

Duurzame verstedelijking

D66 zet vol in op de verdere verstedelijking van Leiden. Voor het bouwen van voldoende woningen, verduurzaming van mobiliteit en versterken van de kenniseconomie. Dit doet echter stuk voor stuk ook een flink beslag op de beperkte ruimte die Leiden kent. Met de RHOM wil Leiden dat bedrijven de passende plek krijgen in een groeiende stad. Als uitvoeringsorganisatie zal dit zorgen voor economische ontwikkeling, door bedrijfslocaties die klem zitten te verplaatsen. En waar kansen zijn verder te ontwikkelen.