Rondvraag D66: Verlichting voor Ter Apel

Opnieuw heeft Nederland een enorm grote uitdaging met asielopvang. Voor het einde van dit jaar moeten er 4.000 plekken zijn gevonden om Ter Apel te ontlasten. 1
De Nationale Ombudsman zegt over gemeenten in Nederland: ‘Echt je best doen, daar gaat het om.

En dat doen ze nu niet. Dat vind ik onbehoorlijk.’ Ook zegt hij: ‘Ik hoor niemand zeggen: dit moet gewoon gebeuren, want we zijn een fatsoenlijk land.’ 2

Leven wij in een fatsoenlijk land als mensen in zulke erbarmelijke omstandigheden leven? D66 zou graag zien dat onze regio zich inzet om mensen in nood op te vangen. Zoals de Nationale Ombudsman aangeeft: we moeten echt ons best gaan doen. Dit moet gewoon gebeuren.

Volgens de norm vangt Leiden nu voldoende asielzoekers op. Tegelijk gaan we nu richting de koudste dagen van het jaar en dreigen mensen weer buiten te moeten slapen. Dit is een probleem voor heel Nederland, niet alleen voor Ter Apel. Laten we onze verantwoordelijkheid nemen.

Daarom stel ik de volgende vragen aan het college:

  • Is het college het met D66 eens dat ook onze regio, en dus ook Leiden, de verantwoordelijkheid moet nemen om Ter Apel te ontlasten?
  • Wat gaat het college doen om noodopvang te bieden aan asielzoekers die anders wellicht op de grond moeten slapen deze winter?
  • Wat doet het college om andere gemeenten in de regio aan te sporen om noodopvang mogelijk te maken?

In de beantwoording geeft het college aan het eens te zijn met D66 dat Leiden de verantwoordelijkheid moet nemen om Ter Apel te ontlasten. De wethouder gaf aan dat er al noodopvang wordt verzorgd in de Drie Octoberhal voor 125 asielzoekers uit Ter Apel.