Julia de Groot

Julia de Groot - Beeld: Anneke van Gruijthuijsen

Mijn naam is Julia Anna de Groot. Oorspronkelijk kom ik uit Zeeuws-Vlaanderen, maar toen ik op mijn dertiende in Leiden ging wonen was ik verkocht. Inmiddels is dat bijna vijftien jaar geleden, dus het grootste gedeelte van mijn leven ben ik Leidenaar. Ik ging in de Lage Mors wonen en vond het daar geweldig. Leiden voelt als mijn stad. Ik heb mij gekandideerd voor de gemeenteraad omdat ik mezelf zie in de rol van verbinder tussen de inwoners en de lokale politiek. Zodat er meer participatie komt vanuit de Leidenaren en zij meer inspraak krijgen. Om zo samen de mooiste stad van Nederland nóg mooier te maken.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Mijn lievelingsplek in Leiden is de Nieuwe Rijn en dan bij voorkeur in de nazomer, wanneer het donker en o-zo-mooi verlicht is. Het is een plek met veel geschiedenis en mooie verhalen. Als ik daar langs vaar als rondvaartschipper, voel ik me gelukkiger dan ooit. 

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Leiden heeft een prachtige geschiedenis met de bijbehorende schitterende gebouwen. Denk aan de mooie kerken, hofjes, de burcht, het stadhuis. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Prachtig, maar veel steen. Ik zie daarom groene kansen voor onze gemeente. De straten kunnen groener door simpelweg meer bomen en planten. En wat groen is, moet groen blijven. Zo halen we de natuur terug in de stad. 

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Op dit moment hoor ik veel om me heen dat (vaak jonge) vrouwen en soms ook mannen zich niet veilig voelen in de stad. De afgelopen jaren, maar ook recent, is het een en ander voorgevallen in Leiden. Er zijn vrouwen geïntimideerd, aangerand en erger. Dit moet stoppen. Leiden is van iedereen en iedereen moet zich veilig kunnen voelen. Daar wil ik me hard voor maken. 
  • Wat daarbij cruciaal is, is een veilige en fijne plek voor jezelf. Er moeten meer woningen komen in Leiden, want er is een groot tekort. Om gezond te kunnen leven, betekent dat ook dat er groen gebouwd moet worden in Leiden. Daarbij komt dat er juiste woningen gebouwd moeten worden, zodat de doorstroming soepeler gaat. Zodat ouderen op een fijne plek kunnen wonen met de bijbehorende faciliteiten, en zij plek kunnen maken voor jonge gezinnen in hun oude, te grote woningen. De jonge gezinnen kunnen op die manier in een fijne woning terecht waardoor er kleinere appartementen vrijkomen voor starters. Kortom, een fijne en passende plek voor iedereen. 
  • Ook wil ik ervoor zorgen dat er een plek is waar je terecht kan als het minder goed met je gaat. Door de coronacrisis zijn er veel mensen (waaronder veel studenten) bijgekomen met mentale klachten. Maar er zijn ook veel ondernemers met problemen of mensen die werkloos zijn geraakt. Wat er ook met je aan de hand is, er moet hulp zijn. Ik wil ervoor zorgen dat dit makkelijker gaat, bijvoorbeeld door één loket te bewerkstelligen waar je altijd terecht kan om doorverwezen te worden naar de juiste zorg- of hulpverlener. Zodat je een zorgeloos leven kan leiden.