Leidenaren makkelijker toegang tot energiesteun

De gemeente Leiden stelt vanaf 1 maart 2024 tot 1 november 2024 weer een regeling open voor bijzondere bijstand van energiekosten. Inwoners met een laag inkomen en hoge energiekosten in 2023 kunnen hier gebruik van maken. D66-duoraadslid Armin Zukanovic heeft zich hier eerder hard voor gemaakt: “Leidenaren met een slecht geïsoleerd huis hebben vaak onredelijk hoge energiekosten. Daarom ben ik er blij mee om te zien dat onze inzet verwerkt is in deze vangnetregeling. Juist voor de inwoners die buiten de boot vallen bij andere ondersteuning voor deze zo prijzige periode.”

Een vergelijkbare regeling bestond in Leiden ook al in 2022. D66-duoraadslid Armin Zukanovic zag in dat deze regeling toen niet functioneerde en heeft zich in november van dat jaar hard gemaakt om deze regeling te versoepelen. Samen met raadsleden van de SP, SVL en Partij Sleutelstad heeft D66 het gemeentebestuur opgeroepen om de regels flink te versoepelen. Daarmee moet het makkelijker worden voor Leidenaren om de energiesteun aan te vragen. Het gemeentebestuur is vervolgens aan de slag gegaan om dit daadwerkelijk mogelijk te maken.

Eenvoudiger aan te vragen

Deze energiesteun is nu vele malen makkelijker om aan te vragen dan de vorige regeling. Veel van de voorstellen van D66 zijn er destijds in verwerkt. Deze regeling is beschikbaar voor inkomens tot 150% van het sociaal minimum, wat neerkomt op maandelijks circa € 2.200,- (alleenstaanden, waaronder studenten) en € 3.100,- (stel) die in 2023 bovengemiddeld hoge energiekosten hadden en weinig of geen steun voor hebben ontvangen. D66 hoopt met het toegankelijker maken dat de Leidenaren die recht hebben op de energiesteun deze nu daadwerkelijk gaan aanvragen.