Invoering zero-emissiezone stap verder: leefbare stad een stap dichterbij

Leiden zet een belangrijke stap richting een schonere en duurzamere stad door vanaf 2025 een zero-emissiezone voor vrachtvervoer in te voeren. Deze maatregel, onderdeel van een bredere landelijke strategie, zal de binnenstad en het Stationsgebied van Leiden toegankelijk maken voor uitsluitend emissievrije voertuigen. IJsbrand Olthof zet zich al jaren in voor de komst van Zero Emissie Stadslogistiek en is o.a. initiatiefnemer van een stadsbreed congres over dit onderwerp: ‘Goed dat het er nu eindelijk van komt. Zero Emissie Stadslogistiek draagt bij aan gezonde lucht en meer veiligheid in de stad en uiteindelijk ook efficiëntere bevoorrading voor ondernemers. Voor D66 is bevoorrading via de weg én het water altijd de inzet geweest voor een nog leefbaardere stad. Het is daarbij wel van belang om ondernemers goed te informeren en mee te nemen in alle stappen. Alleen als we dit samen doen, wordt de invoering een succes.’

Verbeterde luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast
De invoering van de zero-emissiezone draagt significant bij aan een schonere lucht en een stillere omgeving. Naar verwachting zal deze maatregel in 2030 resulteren in een jaarlijkse besparing van 2500 ton CO2, wat gelijk staat aan de CO2-opname van ongeveer 100.000 bomen. Daarnaast vermindert de maatregel ook de uitstoot van stikstof en fijnstof, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving voor alle inwoners.

Stapsgewijze Invoering met Ondersteuning voor Ondernemers
D66 Leiden benadrukt het belang van een stapsgewijze invoering, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften van lokale ondernemers. Er is een overgangsperiode tot 2030 en er zijn diverse ontheffingen beschikbaar om de aanpassing haalbaar te maken. Ook gelden er verschillende ingangsdata voor verschillende voertuigen. Zo krijgen schonere bestelauto’s en jongere vrachtauto’s meer tijd om aan de nieuwe eisen te voldoen. Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen en specifieke ontheffingen voor voertuigen die nog niet emissieloos verkrijgbaar zijn.

De gemeente Leiden geeft het goede voorbeeld door ook haar eigen wagenpark aan de nieuwe normen te laten voldoen. Recent zijn er elektrische veegwagens aangeschaft en er wordt geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat alle gemeentelijke voertuigen emissievrij zijn
tegen de tijd dat de zero-emissiezone volledig van kracht is.

Eerlijk Speelveld voor Ondernemers
Om een eerlijk speelveld te waarborgen, sluit Leiden aan bij het ‘Centraal Loket zero-emissiezones’, waardoor dezelfde regels en ontheffingen voor ondernemers in heel Nederland gelden. Dit helpt bij het creëren van een gelijkwaardige concurrentiepositie voor alle bedrijven. Met deze maatregelen zet Leiden een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst, waar de lucht schoner is, de wegen veiliger zijn en de stad leefbaarder wordt voor iedereen.