Democratische grip op veiligheid: D66 Leiden zet in op transparantie

Hoe behoud je als democratisch gekozen orgaan grip op een Gemeenschappelijke Regeling? Die vraag stond wat D66-raadslid IJsbrand Olthof betreft centraal bij de bespreking van het beleidsplan van de Veiligheidsregio Hollands Midden. Iedere Veiligheidsregio is sinds 2011 namelijk verplicht om een beleidsplan voor de komende 4 jaar vast te laten stellen door alle deelnemende gemeenten. Voor onze regio geldt dit voor 18 deelnemende gemeenten.

Maar hoe houd je als Gemeenteraad controle over een steeds uitdijende crisis- en veiligheidsorganisatie die steeds meer taken heeft gekregen? En hoe voorkom je als raadslid dat de belangen van de lokale gemeenschap niet vervagen in een tè algemeen geschreven beleidsplan? Deze democratische vragen bracht D66 Leiden ter discussie. Dit werd gedaan tijdens de discussie waar de directeuren van de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) nadere toelichting gaven over het beleid van de VHRM. D66 Leiden en andere partijen deelden dezelfde zorg: hoe blijven we als Gemeenteraad in staat om onze controlerende taak effectief uit te voeren?

Daarom heeft D66 Leiden, samen met 7 andere partijen – GroenLinks, VVD, PvdA, CDA, PS, SP en Partij voor de Dieren – een amendement ingediend dat unaniem is aangenomen. Deze wijziging pleit voor een jaarlijkse evaluatie, waarbij de wensen en bedenkingen van de
Gemeenteraad worden jaarlijks worden meegenomen in het ieder jaar opnieuw op te stellen jaarplan van de VRHM. Op deze manier wordt er maximaal haalbare democratische controle gewaarborgd. Het is een stap richting meer transparantie en betrokkenheid, waardoor de veiligheidsorganisatie niet alleen verantwoording aflegt aan zichzelf, maar ook aan alle 18 deelnemende gemeenten.