D66 wil Paterbrug tussen binnenstad en UB weer open

Al meer dan een jaar is de Paterbrug, de zwartgekleurde houten verbinding tussen het Lipsiusgebouw en de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel, afgesloten voor verkeer. Dit tot onvrede van D66. Duo-raadslid Jurriaan Duijn merkt op dat de brug niet actief wordt gebruikt voor bouwverkeer, maar inmiddels wel al ruim een jaar afgesloten is. Dit tot frustratie van bewoners en studenten die om moeten fietsen of lopen via de Reuvensbrug.

D66 duo-raadslid Jurriaan Duijn: “Als de brug niet wordt gebruikt voor bouwverkeer, dan lijkt het me toch dat deze verbinding gewoon open kan voor fietsers en voetgangers.” De afsluiting is het een gevolg van de verbouwing van Cluster-Zuid, de gebouwen aan de zuidelijke kant van de Universiteitsbibliotheek. In juni vorig jaar meldde de Universiteit Leiden dat de brug voor 18 maanden gesloten zou zijn. Waarom is echter de grote vraag.
 
Komende jaren gaat er nog meer op de schop in dit gebied voor de bouw van de nieuwe Humanities Campus. Naast een gerenoveerde universiteitsbibliotheek wordt ook het huidige Lipsius vervangen voor twee nieuwe gebouwen. “Doel van de nieuwe campus is ook om een goede verbinding te maken tussen de binnenstad, de campus en het Singelpark. Dat zou ook vanzelfsprekend moeten zijn voor het gebied tijdens de verbouwing”, vult Duijn aan. 

Beeld: Jurriaan Duijn