D66: Samen sterker tegen armoede door meedoen

Armoede is helaas de realiteit voor vele Leidenaren. Het geeft dagelijkse stress, mensentrekken zich terug en doen niet meer actief mee in de samenleving. Momenteel wordt het Leidse armoedebeleid voor de komende jaren door de gemeenteraad besproken. D66 heeft afgelopen periode gesprekken met diverse organisaties en inwoners in de stad om ideeën op te halen voor een nog beter armoedebeleid. Deze ideeën vormden de basis voor de voorstellen die Duo-raadslid Armin Zukanović indiende.

Zukanović heeft persoonlijke ervaring met dit onderwerp: ‘’Ik heb gelukkig de kans
gekregen, en gepakt, om mezelf te ontwikkelen vanuit armoede. Die kans gun ik iedereen
die bereid is dit met beide handen op te pakken.’’

Maatwerk bij inkomensgrenzen

D66 pleit voor meer flexibiliteit bij het hanteren van inkomensgrenzen. Vooral in bijzondere situaties waar het besteedbaar inkomen niet in verhouding is met het bruto inkomen. Door de harde grens bij de regelingen, kan het zijn dat Leidenaren die meer verdienen financieel niet beter af zijn of zelfs er op achteruit gaan. Dit komt bijvoorbeeld door hoge kosten bij een chronisch ziekte of het wonen in een slecht geïsoleerd huis. Zukanović stelt voor dat de gemeente flexibel moet omgaan bij twijfelgevallen en bij bijzondere omstandigheden maatwerk moet toepassen

Combineren is vereenvoudigen

Er is een groot aantal armoederegelingen. Leidenaren in armoede ervaren stress doordat zij elk jaar opnieuw vele regelingen moeten aanvragen om te kunnen rondkomen. Daarom is het belangrijk om het armoedebeleid eenvoudiger te maken. Zukanović stelt daarom voor om regelingen te combineren.

Vervolg

De Leidse politiek heeft nu de kans om voorstellen te doen voor inwoners die financieel niet rondkomen. Naast voorstellen om de aanpak te vereenvoudigen, heeft Zukanović ook voorstellen ingediend om voor het hele gezin het meedoen met Sport & Cultuur beschikbaar te maken en om het vergoeden van noodzakelijke mondzorgbehandelingen eenvoudiger te maken. Hierdoor moet het voor inwoners met een laag inkomen makkelijker worden om mee te doen in Leiden.