D66: Ook onze historische gebouwen verdienen een duurzame toekomst

Leidenaren die historische woningen willen verduurzamen, worden vaak gehinderd door strenge regels. Ook huurders betalen de rekening van de vaak tochtige woningen in beschermd stadsgezicht. D66 duo-raadslid Jurriaan Duijn: “Strenge regels beschermen het historisch stadsbeeld en monumenten, maar er is te weinig oog voor de toekomst van deze woningen. Terwijl we ook deze panden hard nodig hebben in de energietransitie.”

Regels schrappen geeft resultaat

Eerder versoepelde de Leidse gemeenteraad op initiatief van D66 en in samenwerking met de werkgroep Profburgwijk Duurzaam de regels voor zonnepanelen in de Professoren- en Burgemeesterwijk, en Tuinstadwijk – de zuidelijke schil van Leiden. Na aandringen van de partij is de welstandseis geschrapt voor ‘rode’ zonnepanelen. Zo worden woningeigenaren niet meer gedwongen om deze dure variant zonnepanelen te kopen enkel omdat die passend zijn bij de Hollandse dakpannen. Ook mogen ze sinds kort nu ook zonnepanelen rondom hun dakkappelen plaatsen. Het schrappen van deze onbegrijpelijke eisen heeft resultaat! Dankzij de versoepelingen zie je inmiddels steeds meer woningen met zonnepanelen in de wijken ten zuiden van de binnenstad.

Soepeler, simpeler en sneller

Maar wat D66 betreft zijn de regels voor verduurzaming van historische panden in Leiden nog altijd te streng. Zo mag je geen dubbelglas plaatsen in beschermd stadsgezicht en is een vergunning krijgen voor een duurzame maatregel zoals zonnepanelen of het plaatsen van ventilatieroosters of een buitenunit van een warmtepomp een tijdrovend proces.

Ook uit een evaluatie van de welstandsregels blijkt dat inwoners en organisaties het onduidelijk vinden wat de geldende regels zijn. Omdat zowel de vergunningsafdeling van de gemeente, de welstandscommissie en Erfgoed Leiden andere interpretaties hebben van de regels. Duijn: “We willen de regels soepeler, simpeler en sneller. Verduurzaming is essentieel om onze historische gebouwen een duurzame toekomst te bieden.” D66 blijft zich inzetten voor een pragmatische aanpak die erfgoed koestert en tegelijkertijd de energietransitie versnelt. Daarom komt de D66 fractie voor deze zomer met meerdere voorstellen om dit te bereiken.