D66 Leiden zet in op duurzaamheidscentrum

De gemeenteraad van Leiden heeft groen licht gegeven voor een pilotproject voor een duurzaamheidscentrum. Dit initiatief komt voort uit de wens van de Leidenaren die eerder dit jaar hebben deelgenomen aan het burgerberaad. Zij vroegen om één centrale plek waar inwoners tips kunnen krijgen over duurzame oplossingen voor hun woning en tuin.

Op dit moment is er geen vaste plek in Leiden waar inwoners op laagdrempelige wijze kennis kunnen maken met verschillende tastbare voorbeelden van een duurzaam huis. .“The Field”, een duurzame vergaderlocatie bij het station en netwerk Leiden Sneller Duurzaam delen de wens van het Burgerberaad al een tijdje.

Mede door de inzet van D66 en Partij voor de Dieren is er ruimte gemaakt voor een pilot met één vaste locatie. Samen met initiatiefnemers Leiden Sneller Duurzaam en The Field wordt een plan ontwikkeld voor de oprichting van een fysieke locatie waar inwoners al vanaf 2025 kunnen leren over energieopwekking, -besparing, gedrag, gezondheid, duurzame bouwmaterialen, circulaire bouwstoffen en meer.

D66 ziet dit als een mooie stap richting een duurzamere stad, waarin we samen werken aan een groenere toekomst voor alle Leidenaren. Raadslid Antje Jordan: “Dit is weer een goed voorbeeld hoe samenwerking met mensen uit de stad kan leiden tot bijzondere ideeën! Ik kijk ernaar uit om volgend jaar te zien wat zij ervan hebben gemaakt!”