D66 Leiden over de Groene routes binnen Leiden

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 13 juni worden de Groene lopers Leiden; Veilige straten, leefbare wijken, schone lucht en een vitale binnenstad besproken, iets waar D66 enorm naar uitkijkt.

‘’In de zomer van 2020 werden dhr. Newsome, nieuwbakken wethouder North en ikzelf gefotografeerd voor een artikel in de krant. Keer op keer liepen we met z’n drieën de Botermarkt op en af, terwijl de fotograaf eindeloos aanwijzigingen gaf dat we moesten uitstralen hoe bijzonder dit wel niet was. De aanleiding was dan ook een hele leuke: de binnenstad was die zomer 6 weken autovrij dankzij het D66 en PvdA-pamflet De Leidse Zomer.

Met steun van de gehele Raad boden we dat pamflet in coronatijd aan Wethouder Van Delft aan en nu, 4 jaar later, gaan we mede dankzij de input van die pilot dan eindelijk besluiten over één van de belangrijkste Leidse verkeersbesluiten ooit. En daar is D66 blij mee, want met dit historische raadsvoorstel neemt de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de binnenstad en de buitenwijken echt flink toe. En wordt de binnenstad nog veel aantrekkelijker om in te wonen, verblijven en te ondernemen. ‘’ Raadslid IJsbrand Olthof deelt deze anekdote tijdens de gemeenteraadsvergadering over de Groene lopers in Leiden.

Voorstellen over de Groene lopers

D66 ziet toch ruimte voor enkele verbeterpunten. Daarom vraagt D66 samen met GroenLinks om oude tijden te laten herleven met een doorvaarbaar Kort Rapenburg waardoor de binnenstad nog aantrekkelijker wordt. Ook dient D66 met de PvdA een voorstel in om verder uit te werken hoe fietser en voetganger veilig van elkaar gescheiden blijven op het traject Kort Rapenburg – Turfmarkt – Leiden Centraal.

Tot slot dient D66 zelf de motie Tunnelvisie in. Hiermee wordt het College opgeroepen om bij toekomstige gebiedsontwikkelingen nadrukkelijk rekening te houden met het belang van de fietser en scenario’s zoals bruggen of tunnels te presenteren in ontwerpen nabij die kruispunten waar de fiets nu doorstromingslabel C of lager heeft.