D66: geef woningzoekenden ook een stem bij nieuwbouwprojecten

D66 Leiden wil dat woningzoekenden een sterkere stem krijgen in de besluitvorming rondom nieuwbouwprojecten. De diverse groep zou nu niet voldoende gehoord worden bij bouwprojecten in de stad. “Participatie rondom nieuwbouw betekent nu vaak dat alleen directe omwonenden een brief door de brievenbus krijgen met een uitnodiging voor een informatieavond. Dat is een gemiste kans. Woningzoekenden moeten ook de kans krijgen om mee te praten over de woningen waarin zij uiteindelijk zullen wonen,” zegt duo-raadslid Jurriaan Duijn.

Hij vindt het ironisch dat projecten die bedoeld zijn om woningzoekenden een dak boven hun hoofd te bieden, vaak juist hen uitsluiten van de gesprekken. “Het zou logisch zijn dat de mensen voor wie deze woningen bedoeld zijn, actief worden betrokken bij de planvorming. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden over hun behoeften en wensen, die essentieel zijn om projecten succesvol te maken,” voegt Duijn toe.
 
De mening van directe omwonenden is zonder twijfel belangrijk bij bouwplannen, maar dat zou niet de enige stem moeten zijn. “We vinden dat de buurt natuurlijk een heel groot belang heeft bij een project, maar evenmin kunnen we de woningzoekenden buiten beschouwing laten. Zij zijn de toekomstige bewoners van de stad,” benadrukt Duijn.
 
Het betrekken van woningzoekenden bij de besluitvorming is geen nieuw idee. In Utrecht heeft de Woonbond, een belangenorganisatie voor huurders en woningzoekers, samen met woningcorporaties succesvol geëxperimenteerd met het organiseren van deze doelgroep. De Woonbond zorgt er hiermee voor dat de stem van woningzoekers en (toekomstige) huurders sterker doorklinkt in bouwprojecten. Een vergelijkbaar model is daar effectief gebleken, en kan in Leiden bijdragen aan het realiseren van woningen die beter aansluiten bij de diverse behoeften van toekomstige bewoners.

Duo-raadslid ziet dat woningzoekenden een bijzonder diverse groep vormen. “We hebben het niet alleen over jongeren die nog thuis wonen en op zoek zijn naar hun eerste woning, maar ook over ouderen die willen doorstromen naar een kleinere woning in hun wijk. En we moeten niet vergeten dat er mensen zijn die nu buiten Leiden wonen, maar wel op zoek zijn naar een geschikte woning in onze stad. Die groep heeft geen enkele stem in de huidige processen.”
 
Het voorstel sluit aan bij een bredere trend waarin woningzoekenden meer inspraak krijgen in de aanpak van de woningnood. Zo introduceerde D66 Den Haag eerder een plan waarin woningzoekenden actief betrokken worden bij het woningbouwbeleid, door hen een vaste plek te geven in adviesraden en participatieprocessen. En ook in Utrecht, Nijmegen en Apeldoorn gaan ze verder aan de slag met vorm op de woningzoekendenraad. “Dit moet ook in Leiden mogelijk zijn,” zegt Duijn. “De woningmarkt staat onder enorme druk, en alleen door woningzoekenden serieus te betrekken kunnen we zorgen dat de bouwprojecten aansluiten bij de vraag en behoeften van de mensen die hier echt willen wonen.”