Algemeen Dagblad: ‘Kabinet moet de portemonnee trekken voor slechte schoolgebouwen’

Op initiatief van D66 en PvdA Leiden is een krachtige oproep gedaan aan het kabinet: kom in actie voor gezonde en moderne schoolgebouwen. Gemeenten in heel Nederland sluiten zich massaal aan bij deze oproep, omdat de staat van veel schoolgebouwen ronduit schrijnend is.
Elke dag volgen honderdduizenden leerlingen les in tochtige, slecht geventileerde lokalen. Gemeenten zetten zich in om gebouwen te vernieuwen, maar zonder extra steun uit Den Haag blijft de achterstand groeien. Het is tijd dat het kabinet verantwoordelijkheid neemt.

Start: De Brandbrief

Uit recente publicaties van Het Financieele Dagblad en Cobouw Pro blijkt dat gemeenten onvoldoende middelen krijgen om scholen te bouwen of te renoveren. Vooral schoolgebouwen uit de jaren ’60 en ’70 zijn hard aan vervanging toe, maar de financiële ruimte ontbreekt. Dit heeft directe gevolgen voor de leeromstandigheden van leerlingen.

Linda Beimer (D66) en Bo Lemmens (PvdA) constateerden dit ook in Leiden en deden een landelijke oproep naar andere gemeentes. Deze oproep wordt gesteund door fracties en partijen uit het hele land. Zij vinden dat de politiek prioriteiten moet stellen en niet moet snijden in het geld voor schoolgebouwen.

Gemeenten kunnen het niet alleen

Gemeenten proberen wél hun verantwoordelijkheid te nemen. Zo investeert Leiden 139 miljoen euro extra in schoolgebouwen, maar dat is niet genoeg om de problemen structureel op te lossen. Het tekort aan middelen is een landelijk probleem:

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de PO-raad en VO-raad schatten dat er 1,2 miljard euro per jaar nodig is voor schoolgebouwen. Vanaf 2026 wordt het gemeentefonds met 2,4 miljard euro gekort, waardoor gemeenten nog minder geld hebben voor schoolgebouwen. Het kabinet lijkt de verantwoordelijkheid volledig bij gemeenten te leggen, terwijl de financiële middelen ontbreken om dit probleem structureel aan te pakken.

Tot 1997 was het Rijk verantwoordelijk voor schoolgebouwen. Sinds deze taak is overgedragen aan gemeenten, is de situatie verslechterd. Het kabinet benadrukt keer op keer hoe belangrijk onderwijs is, maar laat dit in de praktijk niet zien.
Door te bezuinigen op schoolgebouwen schaadt het kabinet de toekomstige generatie. Kinderen die straks onze economie draaiende moeten houden en de uitdagingen van de toekomst moeten oplossen, krijgen nu les in verouderde gebouwen.

Landelijke Media-aandacht: AD en EenVandaag

De oproep van D66 en PvdA Leiden kreeg brede steun en werd opgepakt door de landelijke media.

Conclusie

De boodschap is duidelijk: verhoog de financiële middelen voor schoolgebouwen. De problemen zijn urgent, en gemeenten kunnen dit niet alleen oplossen. Goed onderwijs vindt plaats in een goed klaslokaal!