Aandacht voor overbelaste mantelzorgers

Hoe vrij ben je in dit leven als je continu in de stress en zorgen zit? D66 staat voor iedereen vrijlaten maar niemand laten vallen. Daarom moet er ook voor de vrijheid van mantelzorgers aandacht zijn. Leidse mantelzorgers hoeven vanaf 2021 niet meer ieder half jaar een nieuwe parkeervergunning aan te vragen, dankzij een voorstel van D66.

‘Veel mantelzorgers hebben het al enorm druk. Het allerminste wat de gemeente kan doen, is hen zo min mogelijk extra belasten met het invullen van formulieren. Hopelijk scheelt een jaarlijkse parkeervergunning drukke mantelzorgers wat kopzorgen,’ meent Laura van Dijk, duo-raadslid Zorg & Welzijn.

Vanaf volgend jaar zijn de mantelzorgparkeervergunningen in Leiden straks niet zes, maar twaalf maanden geldig.

Kleine stap

Mantelzorgers dragen een zware last op hun schouders door het bieden van mantelzorg. De extra administratieve handeling van halfjaarlijks een nieuwe parkeervergunning aanvragen zoals dit tot nu toe geregeld was brengt onnodig extra druk met zich mee.

Het is een kleine stap, het probleem is veel groter, maar door mantelzorgers nog slechts eens per jaar een parkeervergunning aan te laten vragen wordt een stap gezet naar het verlichten van de druk op mantelzorgers. Het scheelt een administratieve handeling waar overbelaste mantelzorgers niet op zitten te wachten.