Wat willen we met de natuur?
Maar: zijn we ons wel genoeg bewust van die unieke waarden? Weten we (van elkaar) wat we met die natuur willen? Is er een partij die regie heeft over het geheel en een gedragen visie uitdraagt? Oftewel: staan we in de regio sterk als het gaat over onze mooie natuur?
In het MIRT staan een aantal relevante observaties over de Gooische natuur. Er wordt bijvoorbeeld geconstateerd dat voor wat betreft het landschap de gedeelde ambitie van de betrokken partijen lijkt het behouden en versterken van de landschappelijke kwaliteiten, de diversiteit van het gebied en de overgangsgebieden tussen de hoofdstructuren. Het rapport stelt ook dat op dit moment die unieke kwaliteiten nog weinig in samenhang met elkaar worden gebracht en bezien. Er bestaan veel beheerplannen voor afzonderlijke onderdelen van het gebied door verschillende organisaties. Een overkoepelend beeld voor het geheel en de afzonderlijke delen daarbinnen ontbreekt. De landschappelijke, natuurlijke en cultuurhistorische rijkdom vormt zowel de basis als de voorwaarde voor behoud en versterking binnen de ruimtelijke en economische ontwikkeling van het gebied.
D66 vindt dit een herkenbaar beeld en dat vinden wij zorgelijk. Als wij samen niet goed weten wat we willen met onze natuur en de bijbehorende organisaties, waar staan we dan, bijvoorbeeld in een groter krachtenveld als het MIRT? Weten we wat onze eigen ambities zijn en wat we willen beschermen?
Op 29 juni 2017 organiseerde D66 Hilversum een avond met als thema “Wat willen we met de natuur in de Gooi en Vechtstreek?”. We zijn aan het werk gegaan met een groot aantal deelnemers en vertegenwoordigers van de natuurorganisaties. Dat heeft geleid tot het opstellen van het Groen Manifest dat door diverse partijen is ondertekend en ondersteund.