Nieuwe toekomst met Joodse geschiedenis voor Lange Wijngaardstraat 14

Haarlem krijgt een stukje Joodse geschiedenis terug op de Lange Wijngaardstraat 14. Het gebouw is in 1880 door de Joodse Gemeente gebouwd als Joods Gemeentegebouw. De Stichting Stadsherstel Amsterdam (Stadsherstel) gaat het gebouw restaureren. Het doel is de Joodse geschiedenis van het gebouw nieuw leven in te blazen. Zo gaat de Stichting Joodse Gemeentegebouw Haarlem een educatie- en herinneringscentrum realiseren.

Beeld: D66 Haarlem

‘Geef Haarlem haar Joodse geschiedenis terug’

Op deze manier geeft het college gehoor aan de motie ‘Geef Haarlem haar Joodse geschiedenis terug’, die in 2018 door de gemeenteraad is aangenomen. De Haarlemse Joodse gemeente was voor de oorlog een van de grootste en meest welvarende. Dit pand is een tastbaar overblijfsel van die Joodse cultuur in Haarlem. De commissie Ontwikkeling ging donderdag met grote meerderheid akkoord met de verkoop van het pand aan Stadsherstel, om deze herinnering in leven te houden.

“D66 Haarlem wil Stadsherstel en de stichting Joods Gemeentegebouw Haarlem veel succes wensen. Ik heb veel geleerd over de Haarlemse Joodse geschiedenis als woordvoerder op dit dossier, dat gun ik alle Haarlemmers. En dat kan binnenkort in dit pand.” aldus schaduwraadslid Joris Krouwels.
Openbaar voor publiek

De Lange Wijngaardstraat 14 krijgt een openbare, culturele en maatschappelijke functie. Daarbinnen kan de bijzondere geschiedenis van het pand en de Joodse gemeente verteld en beleefd worden. Zo krijgt de Joodse feestzaal op de eerste verdieping haar functie terug. Ook gaat de stichting het oorspronkelijke interieur herstellen.
  
Het initiatief krijgt van de gemeente bovendien 100.000 euro subsidie uit de versterkers ‘Duurzaam Doen’ waar de gemeenteraad bij de Begroting mee akkoord ging. Toch worden de kosten van de restauratie stukken hoger geschat. De Lange Wijngaardstraat 14 heeft veel achterstallig onderhoud. Naar verwachting gaan de renovatiewerkzaamheden halverwege 2022 van start en gaan ongeveer één jaar in beslag nemen. Momenteel wonen er nog vijf krakers in het pand, voor hen is inmiddels een passende oplossing gevonden.