Oppositie voeren met impact: herontwikkeling Picardie

Oppositie voeren in de gemeenteraad kan soms frustrerend zijn, zeker als de op één na grootste partij in de gemeenteraad. Als de coalitiepartijen hecht samenwerken kan het voelen alsof er weinig ruimte is voor discussie of invloed. Toch blijkt in de praktijk dat vasthoudendheid, sterke argumenten en een constructieve houding wel degelijk resultaat opleveren.
Denk aan de overgang naar duurzame LED-straatverlichting, de Groes, het KEC en de Mikado en natuurlijk het zwembad. Dit geeft ons de energie om door te gaan.

Het gaf ons ook de energie om een nieuw plan voor de Picardie in te brengen in de raadszaal.

Woningbouw

Zoals al benoemd, is De Groes voor D66 een gebied met enorme potentie. Wij vinden dat dit gebied een kwaliteitsimpuls verdient, met ruimte voor natuur, recreatie en publieke functies die voor de hele gemeente nuttig zijn. Tegelijkertijd zijn wij ons er terdege van bewust dat er in de regio veel vraag is naar woningen. Veel mensen willen levensloopbestendig wonen, liefst in hun eigen buurt of anders dicht bij het centrum van Gennep.
Deze twee belangen – goede leefkwaliteit en woningbouw – hoeven elkaar niet tegen te werken. Daarom kijkt D66 actief naar de mogelijkheden in Gennep voor woningbouw.

Problemen zwembad ook een kans

Een locatie die direct in het oog sprong, is het gebied waar nu het zwembad en de sporthallen staan. Deze gebouwen moeten op relatief korte termijn worden gerenoveerd of vervangen. Het gebied aan de Picardie is centraal gelegen, er is al hoogbouw en veel ruimte.
Dit maakte het een interessante locatie voor woningbouw.

Dit zou inhouden dat het zwembad en de bijbehorende sporthallen niet gerenoveerd worden maar naar een andere locatie worden verplaatst. Een andere locatie zou wel een uitdaging zijn, bijvoorbeeld alleen al door de benodigde stroomvoorziening.

Daarom besloot D66 Gennep om eerst de potentie van een herontwikkeling van dit gebied te onderzoeken. Hiervoor werkten we samen met OpenRed, een bedrijf dat met software de mogelijkheden van woningbouwlocaties onderzoekt. Uit de eerste analyse bleek dat het gebied ruimte biedt voor zo’n 150 woningen, een mix van betaalbare huur en koop, inclusief seniorenwoningen. Daarnaast zou er ondergrondse parkeergelegenheid kunnen komen, kan de gymzaal voor de leerlingen van Ganapja behouden blijven, en is er ruimte voor een vergroening van het gebied.

Motie met breed draagvlak

Op basis van deze bevindingen dienden wij afgelopen zomer een motie in om de mogelijkheden van deze herontwikkeling verder te onderzoeken, inclusief het kijken naar alternatieve locaties voor het zwembad en sporthallen. Door de grote potentie van dit gebied werd deze motie met grote meerderheid aangenomen.

Van visie naar werkelijkheid?

Na de motie bleef het een tijdje stil, maar op 30 maart werden we positief verrast: er is nu een mogelijke alternatieve locatie gevonden, namelijk het gebied rondom sportpark De Heijkuul.

En onze analyse van het gebied rond de Picardie blijkt te kloppen, want de gemeente bevestigde dat daar ruimte is voor 150 tot 200 woningen, ondergrondse parkeergelegenheid, een sportzaal en een zalencentrum.

Het nieuwe zwembad en de sporthal krijgen bovendien een duurzaam ontwerp waarbij warmte in de zomer wordt opgeslagen onder het kunstgrasveld van de voetbalvereniging, om in de winter opnieuw te gebruiken. Er wordt ook gewerkt aan een pilot om het zwembad te koppelen aan het energielandgoed Wells Meer, zodat het minder afhankelijk wordt van het reguliere elektriciteitsnet – dat zoals bekend landelijk onder druk staat.

Hoopvolle toekomst 

Dit is een mooie ontwikkeling met veel potentie. Stap voor stap werken we samen aan een toekomstbestendig, leefbaar en duurzaam Gennep.