Nieuw beleid oorzaak van uitgestorven centrum Gennep?

Sinds Summmertime gestaakt is, lijkt het centrum van Gennep wel uitgestorven. Ook de Kerstmarkt is niet meer wat het geweest is. Dit roept vragen op over het nieuwe evenementenbeleid en de gevolgen daarvan voor inwoners, toeristen en lokale ondernemers. D66 vreest dat het nieuwe beleid zijn doel voorbijschiet. Raadslid Laurens Hoetink heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college en de burgemeester.

Evenementenbeleid

Om het centrum van Gennep levendiger te maken, begon een groep inwoners in 2008 met Summmertime. Het werd een jaarlijks terugkerend zomerfestijn met een gevarieerd programma van straatmuziek, blues, een Limburgse dag en een korenfestival dat veel bezoekers trok. Door nieuw gemeentelijk beleid werd het aantal ‘geluidsbelastende evenementen’ op de Markt echter beperkt. Als reden werd aangevoerd dat klachten van omwonenden binnen waren gekomen over geluidsoverlast, en daarnaast moesten andere organisaties de mogelijkheid krijgen activiteiten te organiseren op de Markt. Hierdoor moest Summmertime steeds verder inkrimpen, tot op het punt dat de organisatie er afgelopen jaar mee besloot te stoppen. Ook de Kerstmarkt werd aanzienlijk kleiner en trok minder publiek dan voorheen.

Hoetink: “Dit moet als een straf voelen voor onze hardwerkende ondernemers. Toeristen en dagjesmensen blijven weg, terwijl we als stad juist aantrekkelijk zouden moeten zijn. Mensen die normaal altijd naar Gennep kwamen, vertellen me dat ze nu ergens anders naartoe gaan. Dat is toch zorgwekkend?”

Vragen aan het college

D66 Gennep stelt de volgende vragen aan het college:
1. Zijn de oorspronkelijke tijdslots van Summmertime ingevuld door andere evenementen?
2. Zijn er evenementen die qua schaal en impact vergelijkbaar zijn met Summmertime?
3. Wat zijn de economische en reputatie-effecten van het verdwijnen van deze evenementen voor Gennep?
4. Zijn er plannen om evenementen zoals Summmertime nieuw leven in te blazen?
5. Wanneer wordt het evenementenbeleid geëvalueerd en wat zijn de resultaten?

Hoetink benadrukt het belang van evenementen voor de economische vitaliteit van Gennep: “Het is goed dat er ruimte wordt gegeven aan nieuwe initiatieven, maar dan moeten die er wel zijn. Maken we op deze manier niet meer kapot dan we toevoegen?”

Toekomst van evenementen in Gennep

D66 Gennep roept het college op om samen met organisatoren, ondernemers en inwoners te kijken hoe bruisende evenementen behouden en versterkt kunnen worden. Een evenementenbeleid moet niet alleen tot doel hebben de overlast te beperken, maar ook de aantrekkelijkheid van de stad ondersteunen.

Wij houden je op de hoogte van de reactie van het college en verdere ontwikkelingen