In 2021 werd een petitie met 610 handtekeningen ingediend met de titel ‘Sloop de Gennepermolen niet en bouw er geen hoogbouw’. Uit gesprekken die wij hierover met inwoners voerden, bleek dat veel inwoners de massaliteit van de bebouwing niet zagen als een passende entree van Gennep. Ook nu is er een petitie, die op dit moment 400 handtekeningen telt, met de titel ‘Bouw geen hoogbouw op het Gennepermolenterrein’. Op sociale media circuleren intussen veel ontwerpen van het terrein, ingericht met kleine pittoreske woningen. Het zijn aantrekkelijke plaatjes. Maar het bouwen van dit type woningen is erg prijzig en financieel onhaalbaar gezien de reeds gemaakte kosten voor dit gebied.
Sinds het college het nieuwste plan 3 september vaststelde en met de gemeenteraad deelde, is er binnen D66 Gennep veel over de Gennepermolen gesproken.
Wij komen tot de conclusie dat de eensgezinswoningen uit het plan moeten verdwijnen en het appartementencomplex aanzienlijk moet worden verhoogd. Op deze manier kan het plan rendabel ontwikkeld worden én wordt tegemoetgekomen aan de wensen die vanuit de samenleving zijn.
Dit voorstel, dat nog eerder niet werd overwogen, verdient onderzoek omdat het een beslissing betreft die het aanzicht van Gennep voor zeker de komende 100 jaar bepaalt. Het verhogen van het appartementencomplex in plaats van het bouwen van grondgebonden woningen biedt aanzienlijke voordelen voor Gennep op het gebied van woonkwaliteit, recreatie, toerisme en de herbestemming van de oude brandweerkazerne.
Voordelen van hoogbouw op de Houtkade:
De Houtkade: Hoe het ook kan
Na meer dan een jaar stilte omtrent de herontwikkeling van het terrein van de Gennepermolen sprak de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering van 16 september 2024 met het college van B en W over de plannen (inmiddels bekend onder de naam Houtkade). Tijdens deze vergadering bleken er veel onduidelijkheden te zijn, wat voor D66 aanleiding was om vragen te stellen over dit onderwerp. De antwoorden op deze vragen hebben wij donderdag 26 september ontvangen. En hoewel deze verhelderend zijn, zijn ze niet geruststellend, terwijl er komende maandag al over het plan gestemd wordt.
1. Grotere wooncapaciteit en optimaal ruimtegebruik
Door de eengezinswoningen te schrappen, ontstaat ruimte voor meer appartementen in een verhoogd gebouw. Dit vergroot de woningcapaciteit zonder extra grond te gebruiken. Het plan speelt beter in op de woningnood door diverse woonopties te bieden voor verschillende doelgroepen, terwijl het gebied compacter en efficiënter wordt ingericht.
2. Versterking van recreatie en toerisme
De vrijgekomen ruimte kan worden benut voor recreatieve en toeristische functies, zoals een openbaar park. Dit versterkt de verbinding met de natuur en maakt het gebied aantrekkelijker voor bewoners, dagjesmensen en toeristen. Een verhoogd appartementencomplex biedt ook mogelijkheden voor een uitkijkpunt met unieke vergezichten over de Niers en de stad, wat een nieuwe trekpleister creëert.
3. Herbestemming van de brandweerkazerne
De historische brandweerkazerne kan beter worden benut als horecagelegenheid, bezoekerscentrum of culturele ruimte, wat een extra dimensie aan het gebied toevoegt. Deze functies versterken niet alleen de levendigheid van de locatie, maar bieden ook commerciële kansen voor lokale ondernemers. Dit is in het huidige plan minder mogelijk door de dichte nabijheid van eengezinswoningen.
4. Duurzaamheid en esthetische kwaliteit
Een verhoogd appartementencomplex biedt meer mogelijkheden voor duurzame maatregelen en energie-efficiënte bouwmethoden. Het leidt daarnaast tot minder verstening, dus minder opwarming van de stad in de steeds warmere zomers.
Ook verbetert dit plan de zichtlijnen en versterkt het de esthetische kwaliteit van het stadsbeeld van Gennep. Het gebouw kan een markant herkenningspunt worden dat de historische en moderne elementen van de stad op harmonieuze wijze verbindt.
5. Betere openbare ruimte en parkeervoorzieningen
Met minder eengezinswoningen kan het gebied beter worden ingericht met groenvoorzieningen en efficiëntere parkeeroplossingen. Dit vermindert de parkeerdruk en verhoogt de toegankelijkheid, wat bijdraagt aan een aangenamere leefomgeving voor bewoners en bezoekers.
Mirso Bajramovic
Er zijn intussen al veel schetsen, foto’s en beelden van het terrein bij de Gennepermolen voorbijgekomen en wij vroegen ons af hoe ons idee er uit zou kunnen zien. Hierover gingen we in gesprek met Mirso Bajramovic, beeldend kunstenaar met een achtergrond in architectuur.
Mirso Bajramovic is een beeldend kunstenaar die architectuur studeerde aan de Universiteit van Sarajevo in de jaren 70 en zijn carrière als kunstenaar begon in Dubrovnik. In 1986 verhuisde Bajramovic naar Gennep. Gedurende zijn carrière heeft Mirso zijn werk tentoongesteld in diverse galerieën en musea in Europa, waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk en België. Zijn exposities bevatten vaak diep reflectieve en prikkelende stukken die de toeschouwer uitnodigen tot een dialoog.
Uit de gesprekken met Mirso ontstond een beeld van de Houtkade als een plek waar stad en natuur samenkomen, en waar historie en innovatie hand in hand gaan. Een plek waar een woon- en verblijfsgebied kan ontstaan dat uitnodigt tot genieten, met respect voor de historische waarde van de locatie.
In het hart van de Houtkade zou een indrukwekkend appartementencomplex hoog boven het park kunnen uittorenen, als markant herkenningspunt waar de oude stad overgaat in de natuur. Aan het uiteinde van de Houtkade zou dan de historische brandweerkazerne opnieuw tot leven komen als ontmoetingsplek, waar men vanaf het terras uitkijkt over het groene park en de Niers. De Houtkade belooft zo een unieke bestemming te worden waar natuur, historie en moderne invloeden elkaar versterken.
De uitnodiging van D66 Gennep aan Mirso om bij dit idee een impressie te creëren, is enthousiast aangenomen. De uitwerking van Mirso ziet u onderaan dit artikel. We hadden veel beelden voor ogen gehad maar met hetgeen Mirso kwam waren we aangenaam verrast. De impressies zijn een uitnodiging om met andere ogen te kijken: voorbij het verleden en naar de toekomst – maar wel met respect voor dat verleden, de inwoners, de omgeving en natuur van Gennep.
Mirso: “Op deze plek gaat de stad naadloos over in de natuur; hier vloeit het verleden over in de toekomst. Een toekomst waarin de belangen van natuur, bewoners en toekomstige generaties voorop staan.”
Serieus alternatief
Is dit het enige geschikte idee voor deze locatie? Vast niet. Is dit het zoveelste idee? Zeker! Maar wel één waarbij we het aanzicht van Gennep kunnen behouden en verrijken tegelijkertijd, en wat ruimte biedt voor meer parkeermogelijkheden en het behouden van de historische brandweerkazerne. Dus wij pleiten voor extra tijd, tijd waarin alternatieven voor dit terrein serieus bekeken worden zodat de entree van Gennep de uitstraling krijgt die het verdient.