Wat gaat er gebeuren met de Groes?

3 februari 2025 wordt de Groes weer besproken in de raadszaal. Er worden kaders besproken voor de invulling van de Groes, waarbij ook een aanzienlijk deel bebouwing.

Inzetten voor behoud Groes

D66 heeft zich altijd ingezet voor het behoud van de Groes voor onze gemeente, dus trokken wij dan ook aan de bel toen vorig jaar geprobeerd werd een start te maken met het bebouwen van het groene hart van Gennep. Het ging om slechts 3 woningen, maar het was duidelijk dat dit slechts een opmaat was naar meer bebouwing.

Veel ruimte voor verbetering

Zoals gezegd staan wij dus voor een groene Groes. Daarbij hebben wij als D66 wel een duidelijke kanttekening: de huidige invulling van de Groes is ontzettend beperkt en er is veel meer uit te halen op het gebied van recreatie, natuur en sport. Wat D66 betreft moet er dan ook een langetermijnvisie voor de Groes komen om een einde te maken aan de onzekerheid. Een visie waardoor de Groes echt een meerwaarde wordt voor alle inwoners van Gennep.

Visie

Samen met bezorgde inwoners is er dan ook bekendheid gegeven aan deze plannen en met resultaat. Uiteindelijk zijn een aantal andere politieke partijen van standpunt veranderd, waardoor deze plannen van tafel gingen. Maar wel is er een motie aangenomen om een visie te ontwikkelen voor de Groes. Iets waar wij al lang voor gepleit hadden, echter in deze motie heeft woningbouw, in onze ogen, een te grote rol gekregen.

Input van belanghebbende

Om tot deze visie te komen, zijn meerdere sessies georganiseerd met omwonenden, inwoners, ontwikkelaars en andere belanghebbenden. Tijdens deze bijeenkomsten kwamen goede ideeën naar voren, maar het lukte niet een plan te bedenken waarin iedereen zich kan vinden. Wat, gekeken naar de geschiedenis van dit dossier, geen verrassing is.

Input fracties

Als alternatieve insteek heeft het Gennepse college de fracties vervolgens gevraagd mee te praten over dit dossier. Op basis van deze input liggen er nu kaders voor de verdere ontwikkeling van de Groes. En om maar direct helder te zijn: D66 heeft niet ingestemd met deze kaders.

Constructieve houding

Wij zien, zoals hierboven benoemd, veel meer potentie in de Groes dan de huidige invulling. Wij zijn de gesprekken dan ook open ingegaan. Doelstelling hierbij was niet alleen onze standpunten inbrengen, maar ook die van de omwonenden en Gennepenaren die geen stem meer hadden in dit proces.

Open sfeer

De gesprekken vonden in een open en positieve sfeer plaats, waarbij wij elkaar op sommige punten konden vinden. Wel bleven de nodige pijnpunten (van volleybalfeesten tot keuzes over invulling van recreatie, natuur en sport) in de lucht hangen. Met name op het gebied van woningbouw bleek overeenstemming lastig.

Zekerheid voor de toekomst

Er zijn meerdere redenen waarom D66 niet akkoord kan gaan met de kaders die nu voorliggen. Misschien wel de belangrijkste is dat er geen echte gesprekken zijn gevoerd over de toekomst. Wij vinden het belangrijk dat de plannen over de Groes toekomstbestendig zijn, maar dat is nu niet het geval. Als er al bebouwing plaatsvind, wil je zeker weten dat het daarmee klaar is en dat de rest van de Groes behouden blijft voor toekomstige generaties. Wat D66 betreft wordt de gemeente Gennep daarom eigenaar van de overige gronden of wordt dit op een andere manier goed vastgelegd.

Participatie

Ook wil D66 dat het vervolgtraject veel duidelijker wordt, bijvoorbeeld of en op welke manier jij als inwoner nog mee kan praten. En op welke onderwerpen kan je nog meepraten? In de stukken die nu voorliggen lijkt het erop dat inwoners bijvoorbeeld niet meer mogen meepraten over de woningbouw op de Groes.

Duidelijke kaders voor woningbouw

Zorgen hebben wij ook over de uitgangspunten (of het gebrek daaraan) op het gebied van de woningbouw. Uiteindelijk heeft een ontwikkelaar een commercieel belang, en deze zal de beschikbare ruimte financieel optimaal willen benutten. Binnen de huidige insteek worden er wat ons betreft te weinig kaders gesteld: er is geen duidelijke bouwhoogte of bouwoppervlakte vastgesteld en de grens van het bouwvlak komt te ver de Groes op.

Parkeren

Tijdens de gesprekken hebben wij de suggestie gedaan om de parkeerplaats te betrekken bij het bouwvlak om hierbij de druk op de Groes te besparen. Dit is eigenlijk uiteindelijk alleen maar als extra gebied toegevoegd zonder dat dit het bouwvlak op de Groes spaart. In plaats van bijvoorbeeld ondergronds parkeren of een wat innovatiever stedenbouwkundige insteek blijft het vermoedelijk beperkt tot de parkeergelegenheid kleiner te maken, dubbel parkeren om de parkeernorm te halen en nog steeds een aanzienlijk deel van de Groes te bebouwen.

Woonvisie

Maar woningbouw is toch belangrijk? Dit belang zullen wij zeker niet uit het oog verliezen. Maar er wordt in de uitgangspunten niet gesproken over invulling zoals vastgelegd in de Woonvisie (bijvoorbeeld 70% betaalbaar). Hoewel dit document eigenlijk leidend zou moeten zijn op het vlak van woningbouw, zien wij dat hier regelmatig van afgeweken wordt, zeker op dit soort locaties.

Sport, recreatie, park, natuur,..

Op basis van bovenstaande ligt de nadruk op de zorgen rondom de woningbouw, maar de invulling van de overige onderdelen van de Groes is in onze optiek net zo belangrijk en verdiend dezelfde aandacht en urgentie.

Wij blijven ons inzetten voor de Groes

Zo zijn er dus veel aandachtspunten. De toekomstvisie voor de Groes moet op alle onderdelen echt kloppen. Wij hebben het vaker gezegd, maar dit zijn keuzes die maar één keer gemaakt kunnen worden. En alle unieke gebied die je vol bouwt, krijg je nooit meer terug.
Dat het gesprek over de toekomst van de Groes gevoerd wordt, vinden wij wél positief. Binnen dit gesprek zal D66 zich blijven inzetten voor het groene hart van Gennep!