Er wordt bezuinigd op Duurzaamheid

D66 Gennep heeft ernstige zorgen over de recente bezuinigingen op duurzaamheidsgelden en het gebrek aan ambitie in het gemeentelijke beleid op het gebied van milieu en duurzaamheid. Bij de begroting voor 2025 viel het ons op dat er 50.000 euro per jaar uit de duurzaamheidspot verdwijnt. Dit geld wordt ingezet om al bestaande personeelskosten te betalen. Raadslid Laurens Hoetink van D66 noemt deze keuze als onderdeel van het bezuinigingsprogramma ‘Ruimte voor ambities’ onbegrijpelijk.

Onwenselijk

Het is niet wenselijk om duurzaamheidsgelden van het rijk in te zetten voor bestaande personeelskosten. ”En dit gaat verder dan alleen het beschermen van onze natuur,” zegt Hoetink. “Ook het betaalbaar houden van de energierekening en onszelf goed voorbereiden op extreem weer is erg belangrijk. We hebben allemaal de extreme regenval en het hoogwater van 2021 nog vers in het geheugen.”

Duurzaamheid en gezondheid

D66 vindt dat het gemeentebestuur op het gebied van duurzaamheid meer steken laat vallen: inwoners en ondernemers van Gennep werden in 2023 actief gevraagd hun mening te geven over de toekomst van onze gemeente, wat leidde tot de presentatie van de Toekomstvisie Gennep. Duurzaamheid en gezondheid waren twee van de belangrijkste thema’s die hieruit naar voren kwamen. Deze toekomstvisie werd door de gemeenteraad slechts ‘ter kennisgeving aangenomen’. Een afgezwakte vorm van goedkeuring, waarbij het document in feite terzijde wordt geschoven als ‘niet zo belangrijk’.

Motie schone lucht akkoord

Tijdens de behandeling van de begroting op 4 november jl, riep D66 de gemeente middels een motie op om deel te nemen aan het Schone Lucht Akkoord, een nationaal initiatief dat is ondertekend door meer dan 100 gemeenten en tot doel heeft de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van de inwoners te beschermen. Ondanks de verontrustende cijfers over de gezondheidsrisico’s van luchtvervuiling, werd de motie door een meerderheid van de raad verworpen. Het College vond dat de meeste vervuiling van buiten de gemeentegrenzen komt en dat de uitvoering van het akkoord te duur zou zijn.

Hoetink, zelf astmapatiënt: “Zelf ondervind ik regelmatig klachten als gevolg van slechte luchtkwaliteit, en ik ben niet de enige. Dat deze motie het niet gehaald heeft, is jammer. We zullen de komende periode met gerichte moties komen om de luchtkwaliteit in onze gemeente te verbeteren.”

Motie kabelgoot

De tweede motie van D66 pleitte voor het installeren van speciale tegels waarmee inwoners zonder eigen parkeerplek hun elektrische auto veilig kunnen opladen met zelf opgewekte zonne-energie. Heutink: “We zijn van mening dat iedereen de mogelijkheid zou moeten hebben om een elektrische auto te rijden. Het zou niet uit moeten maken in welk type huis je woont.”
Ook deze motie werd echter verworpen, ondanks de voordelen voor het milieu en het gemak voor bewoners die hun elektrische voertuigen willen opladen.

Wij blijven ons inzetten

D66 blijft het College en de gemeenteraad oproepen om het belang van duurzaamheid serieus te nemen en concrete stappen te zetten voor een duurzamer Gennep. “We moeten niet alleen praten over duurzaamheid, maar ook handelen. Het is hoog tijd dat Gennep zich daadwerkelijk inzet voor een schonere, groenere toekomst,” aldus Hoetink.