Provincie komt eindelijk over de brug met geld voor de veerdiensten in Gelderland, noodzakelijk om ze niet te laten zinken.

Het verenfonds in de Provincie Gelderland staat al geruime tijd onder druk. In 2022 werd bekend dat het verenfonds bijna leeg was. De provincie wilde geen nieuwe bijdrage leveren, de consequentie was dat het volledig op het bordje van de gemeenten kwam te liggen. Gelderland is een waterrijke provincie met veel waterbarrières, de veerdiensten spelen een belangrijke rol in bereikbaarheid binnen onze provincie. Veel schoolgaande kinderen maken gebruik van de veerdiensten om zo met de fiets te kunnen oversteken en scholen op bereikbare afstanden zitten. D66 is ervan overtuigd dat de veren een cruciale rol spelen in het bereikbaar houden van een bereikbaar Gelderland.

In juli 2023 diende Statenlid Elke Smulders namens D66 een motie in met de noodkreet om ook in 2024 als provincie een bijdrage te leveren aan het verenfonds. “Zolang de provincie in samenwerking met de veerdiensten en gemeenten geen definitief plan voor het behoud van de veren hebben, moeten we onze inzet tonen om de veren overeind te houden.” Op deze motie kwam vanuit het college een toezegging dat de bijdrage aan het verenfonds voor het jaar 2024 gedekt zou worden.

Inmiddels ligt er een voorzet tot een definitief plan voor het behoud van de veren. Het proces naar dit definitieve plan leek stroef te verlopen. Zowel in het VNG-magazine als in de Gelderlander las D66 het ongenoegen van de gemeenten over het proces. Daarover stelde Smulders in januari dit jaar vragen aan het college.

Voor D66 is het duidelijk: de veren moeten een toekomstperspectief krijgen, want dit draagt bij aan een bereikbaar Gelderland. Hiervoor zijn financiële middelen nodig en D66 is dan ook blij dat naar meerdere malen herhaaldelijk vragen stellen en moties indienen dat er een structurele financiële bijdrage vanuit de provincie komt. Er wordt een half miljoen per jaar door de provincie aan bijdrage geleverd. Of dit voldoende is, dat moet nog blijken. Het geld is immers bedoeld voor de veerdiensten die anders kopje onder gaan door exploitatietekorten. D66 blijft zich hard maken voor de veerdiensten in Gelderland.