Elke Smulders

Beeld: D66

Elke Smulders (39 jaar) is vicefractievoorzitter en Statenlid voor D66 Gelderland in Provinciale Staten. Zij woont in de gemeente Zaltbommel.

  • 40 jaar
  • 's Hertogenbosch
  • Zaltbommel
  • Zij/haar

Ik ben niet passief ingesteld. Als je iets wilt, moet je er voor vechten en je gaat door. Zo ben ik opgevoed wat niet altijd betekent dat je voor de makkelijkste weg kiest. Politiek is niet makkelijk. Het is voor mij alleen wel de enige plek waar ik iets zou kunnen veranderen voor mezelf, mijn gezin, mijn straat en mijn medebewoners.

Ik wil de afstand tussen politiek en inwoner verkleinen. Ik ben een moeder op het schoolplein en een klant van de lokale ondernemer. Gewoon; zoals ieder ander.

Met mijn partij, D66, èn de inwoners wil ik in Gelderland de leefbaarheid verbeteren. Prettig wonen, goede voorzieningen op sociaal en cultureel gebied zijn van belang voor ons allemaal. Daarnaast is het belangrijk onze sterke elementen te behouden; natuur en landschap, historie en cultuur, inspireren mij tot inzet en ambitie.

Waarom D66

Als meisje van een vader in een rolstoel kwam ik er al gauw achter dat wat voor mij ‘normaal’ was, voor een ander absoluut niet normaal kon zijn; en mensen dit ook uitdroegen. Ik ervoer al jong dat mensen je beoordelen op hoe je eruitziet en dat talent en doorzettingsvermogen soms niet telt. Een avondje naar de film met mijn vader kon niet en in het theater zat ik achter hem i.p.v. ernaast. Toen in 2015 de transitie van het sociaal domein zich voordeed wilde ik invloed in de verandering. Ik wilde dat mensen écht een positief verschil zouden merken. Dat mensen die het nodig hadden, de juiste hulp zouden krijgen en dat iedereen gelijk, respectvol en waardig behandeld zou worden. Ik besloot niet alleen in het werkveld maar breder het verschil te willen maken en sloot me aan bij de partij die zich het meest hard maakt voor kansengelijkheid en inclusie.

Welke kansen zie je voor Gelderland

Gelderland heeft de potentie om de prachtige natuur te behouden, nog meer terug te kunnen krijgen en tegelijkertijd de ruimte goed genoeg te benutten voor woningen én duurzaamheid. Dit moeten we wel met zijn allen, in samenspraak en met de juiste afstemming gaan realiseren. Met alleen woningen bouwen zijn we er nog niet; we zullen de nieuwe woningen ook van energie moeten voorzien en hiervoor is ruimte voor zon én wind noodzakelijk.
 
Gelderland heeft voldoende belangrijke provinciale wegen om te experimenteren met het verlagen van de snelheid.  Laten we andere provincies zien hoe het moet!

Wat is je favoriete lied?

Iedereen vraagt altijd naar een boek, alsof literatuur meer zeggend is, intellectueler is dan de veelzijdigheid van muziek. Dus; ik vertel graag iets over mijn favoriete liedje; Avond van Boudewijn de Groot. Een prachtig nummer waarbij de Nederlandse taal zo mooi wordt vormgegeven dat je ieder couplet als typisch Nederlands beeld wordt neergezet. De vele verschillen in tempo’s en ‘’lagen’’ in het nummer i.c.m. de eenvoud van de liefde blijf ik echt fenomenaal vinden. Ik heb het nummer regelmatig tijdens zanglessen mogen oefenen maar het is me nog nooit gelukt alles zuiver te zingen. Een complex maar prachtig lied.