De regenboogvlag wappert ook in Gelderland

Vandaag wappert de regenboogvlag boven het Huis der Provincie. De vlag wordt gehesen ter ere van de Coming-Outdag. “Hiermee roept ook Gelderland op tot sociale acceptatie van LHBT-ers”, verklaart D66 Statenlid Karin Visser.

Sinds 2009 is op 11 oktober de Coming-Outdag. Een speciale dag om de sociale acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT-ers) te bevorderen. Coming-Outdag is geen extravagante viering, zoals de Gay Pride. In plaats daarvan worden door het hele land met symbolen en activiteiten aandacht gevraagd voor homo-emancipatie.

Regenboogvlag

De regenboogvlag is het internationale symbool van de homobeweging. Met het hijsen van de regenboogvlag op het huis der provincie volgt de provincie vele gemeenten en andere organisaties. Visser: “Een mooi gebaar en steun in de rug voor alle LHBT-ers in Gelderland die helaas nog vaak moeten knokken voor acceptatie.” D66 pleit al jaren voor bredere acceptatie van diversiteit in de samenleving. “Dit gaat voor ons veel breder dan alleen geaardheid. Ook op geslacht, cultuur, leeftijd en gezondheid is er nog veel ongelijkheid.”

Sociale acceptatie

Na introductie van het homohuwelijk in 2000 zijn nog vele stappen gezet. Voor de wet is iedereen gelijk. Maar nog steeds is het aantal zelfmoordpogingen onder LHBT jongeren hoger dan gemiddeld. Nog steeds voelen LHBT-ers zich vaker onveilig op straat. Nog steeds neemt een derde van de Nederlanders aanstoot aan twee zoenende mannen. “Er is qua sociale acceptatie nog een wereld te winnen,” stelt Visser. “Dit is weer een stap in de juiste richting.”