Overbewoning, parkeerproblemen en intimiderende uitzendbureaus op tafel bij fractievergadering in Rustenburg-Oostbroek

Beeld: Marten Kooistra

Maandag 14 oktober vond de vijfde openbare fractievergadering van D66 Den Haag plaats. Deze vergadering vond plaats in Rustenburg-Oostbroek, met bewoners, de bewonersvereniging, de BIZ, D66-leden en natuurlijk raadsleden. Overbewoning, parkeerproblemen en terreur door ‘uitzendbureaus’ werden uitgebreid besproken met bewoners.

Het is bekend dat er in Rustenburg-Oostbroek een groot probleem is met overbewoning door de vele arbeidsmigranten die op vaak schrijnende wijze worden gehuisvest in de wijk. “Arbeidsmigranten zijn niet het probleem”, zegt wijkraadslid Caroline Verduin. “Maar ze worden uitgebuit en zitten op elkaar gepropt in kleine woningen. Dat zorgt voor problemen. Daar zijn de bewoners, de wijk en de arbeidsmigranten zelf het slachtoffer van”. Bewoners gaven aan dat ze elke drie maanden nieuwe buren hebben en andere bewoners vertelden over hoe de uitzendbureaus die de arbeidsmigranten naar Nederland halen de bewoners intimideren en terroriseren. “Dit is heel ernstig”, zegt Verduin. “We moeten dit soort malafide uitzendbureaus zo snel mogelijk aanpakken”.

Winkelstraten hebben aandacht nodig
Bewoners gaven aan dat hun ‘kantelwijk’ Rustenburg-Oostbroek de verkeerde kant op gaat en vragen om een gemeentelijke toekomstvisie. De winkelstraten Dierenselaan en Apeldoornselaan moeten worden aangepakt om aantrekkelijk en prettig te blijven. De BIZ mist regelmatig overleg tussen ondernemers, handhaving en politie en schreef een actieplan. De vergelijking met problemen als ondermijning die we ook kennen uit de Weimarstraat en de Jan Luykenlaan was snel gemaakt. Omdat Rustenburg-Oostbroek prioritair gebied is geworden, sinds het laatste coalitieakkoord, zegde de fractie toe aan bewoners te onderzoeken welke concrete maatregelen daaruit voortvloeien voor het verbeteren van de veiligheid van de winkelstraten Dierenselaan en Apeldoornselaan.   

Teveel auto’s, te weinig handhavers
Naast overbewoning en ondermijning in de winkelstraten kwam ook het parkeerprobleem langs. “Na zes uur ‘s avonds kan je niet meer parkeren in de wijk”, geven bewoners aan. Ook hier speelt de overbewoning een rol, omdat de parkeerdruk extra hoog is door het aantal bestelbusjes. De problemen worden volgens bewoners ook niet opgelost, omdat handhaving wacht op het nieuwe parkeersysteem in 2025, voordat ze foutparkeerders gaan beboeten. 

Bij bewoners nagaan of plannen werken
“De overbewoning en de malafide uitzendbureaus, de parkeerproblemen en ondermijning in de winkelstraat zijn problemen waar we al op verschillende manieren aan werken”, geeft Marieke van Doorn aan. Zo blijft de Haagse D66-fractie landelijk agenderen dat malafide uitzendbureaus aangepakt moeten worden, komen er nieuwe plannen voor het parkeren in de wijk en is de wijk sinds kort een prioritair gebied. “Maar we moeten als volksvertegenwoordigers bij de bewoners blijven kijken of de plannen goed werken en wat er nog meer nodig is. Daarom organiseren we deze bijeenkomsten in de wijken”. Wijkraadslid Caroline Verduin gaat namens de fractie schriftelijke vragen stellen aan het college om op te helderen waarom sommige dingen nog niet lopen zoals ze horen te gaan.

Met regelmaat de wijk in
De fractie van D66 Den Haag trekt met regelmaat de wijken in om met bewoners over hun buurt te spreken en in het openbaar te vergaderen. D66 is de enige fractie in Den Haag die dat doet. Eerder waren we al in Regentesse-Valkenbos, Bezuidenhout-Mariahoeve, Leidschenveen-Ypenburg en de Vogelwijk-Bomenbuurt. Iedereen is welkom, ook niet-D66-leden, of -stemmers.