Nieuwe coalitie is een feit – D66, GroenLinks, PvdD, PvdA, CDA en Denk bereiken akkoord 

Beeld: Dienst Stedelijke Ontwikkeling (Willem Vermeij) – Haags Gemeentearchief 2

D66, GroenLinks, PvdD, PvdA, CDA en Denk hebben een akkoord bereikt. Daarmee heeft Den Haag een nieuwe meerderheidscoalitie die bestaat uit een brede en diverse groep partijen die zowel zand als veen vertegenwoordigen.

“Dit is goed nieuws voor Den Haag!” zegt Robert van Asten. “De stad heeft weer een stabiele meerderheidscoalitie van partijen die bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen. Samen kunnen we de problemen van bewoners aanpakken en zo bouwen aan een betere toekomst voor Den Haag”. Marieke van Doorn: “Ik spreek namens alle partijen, en ook namens heel veel inwoners, als ik zeg dat we Arie Slob erg dankbaar zijn. We kunnen als politiek ons nu weer bezig houden met de stad, in plaats van dat de stad zich bezig houdt met de politiek”.

Het coalitieakkoord zal maandag gepresenteerd worden.

Waarom was een nieuwe coalitie nodig? Met deze nieuwe meerderheidscoalitie is een einde gekomen aan politieke onzekerheid die ontstond doordat de VVD besloot uit de coalitie te stappen. 

Richard de Mos had na zijn vrijspraak aangegeven dat zijn partij Hart voor Den Haag graag bij de bestaande coalitie wilde aansluiten. 

Nadat de coalitiepartners hadden aangegeven bereid te zijn om gesprekken te voeren, besloot de VVD in juni toch de coalitie te verlaten. Hierdoor ontstond de noodzaak om opnieuw naar een meerderheidscoalitie te zoeken. Omdat De Mos meermaals had aangegeven aan te willen sluiten bij de coalitie, werd zijn partij Hart voor Den Haag meermaals uitgenodigd om te onderhandelen. Hart voor Den Haag gaf vervolgens aan dit toch niet te willen.

Verkenner Arie Slob stelde toen voor dat Hart voor Den Haag een coalitie mocht samenstellen, wat niet lukte. Daarna stelde de verkenner voor om gesprekken te starten tussen D66, GroenLinks, PvdD, PvdA, CDA en Denk. Deze gesprekken verliepen voorspoedig en na een paar weken onderhandelen was er een akkoord bereikt.

Als je meer vragen over de formatie hebt, bekijk dan onze veelgestelde vragen pagina