Wonen

Hoe zorgen we ervoor dat we voldoende geschikte woningen bouwen en tegelijkertijd onze mooie groene woonomgeving behouden?

Stevige regie van de gemeente

De woningbouwopgave vraagt om een stevige regie van de gemeente.

  • De gemeente denkt actief mee over locaties waar mogelijk gebouwd kan worden, eventueel door aanpassing van het bestemmingsplan.
  • Zijn andere financieringsmodellen denkbaar, bijvoorbeeld naar voorbeeld van Zaanstad? Evalueer de huidige financieringsmodellen, zoals de starterslening.
  • Neem zoveel mogelijk belemmeringen (juridische en andere) weg bij het aangaan van alternatieve woonvormen (zie verderop bij ‘Nieuwe woonwensen’. Hierdoor lopen particuliere initiatieven vaak vast.

Verstedelijking versus natuur?

Baarn is aan alle kanten omringd door natuur. Er is ook nog vrije ruimte tussen de bebouwing. En dat willen we graag zo houden. Daarom is het van belang dat alle nieuwbouw zo natuurinclusief mogelijk gebeurt met respect voor de bestaande omgeving.
Met dit in gedachten, zullen we innovatief moeten zijn om een antwoord te hebben op het woningtekort, bijvoorbeeld:

  • bouwen in parkachtige omgeving waarbij parkeerplaatsen uit zicht zijn;
  • creatief vormgegeven hoogbouw.

Alle nieuwe huizen zijn minimaal energieneutraal. De auto staat zo veel mogelijk uit zicht bij de aanleg van nieuwe straten, wijken of hofjes. De nadruk ligt op voetgangers en fietsers. Bij bestaande bouw zetten we in op zo groen mogelijke tuinen. Met het oog op elektrisch rijden, moet parkeren op eigen terrein ruimhartig toegestaan worden.

Nieuwe woonwensen

Een veranderende samenleving heeft andere woonwensen. Wanneer je als Baarnse jongere uit huis wilt, is er geen betaalbare woning te vinden. Ouderen willen langer zelfstandig in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Deze woningzoekenden zijn nu vaak gedwongen buiten Baarn te zoeken, terwijl veel inwoners van Baarn het liefst hier blijven wonen.

Door huizen te bouwen voor verschillende levensfasen en woonbehoeftes, komt de doorstroming weer op gang. Maak daarbij gebruik van nieuwe woonvormen gericht op specifieke doelgroepen als:

  • Tiny houses, studio’s, co-living, delen van gemeenschappelijke voorzieningen
  • Generatiewonen (binnen eigen familie of met anderen bij elkaar in de buurt)
  • Knarrenhofjes: leeftijdsbestendige bouw van woongroepen voor zelfredzame senioren

Daarnaast vindt D66 het ook een taak van de gemeente om senioren te stimuleren tijdig na te denken over de woontoekomst en het levensloopbestendig maken van hun huidige woning. Biedt bijvoorbeeld woonchecks aan door deskundigen. Zo kunnen mensen op tijd werken aan kwaliteit van wonen en leven op latere leeftijd. De gemeente kan hier ook een financiële rol spelen door de ‘Langer thuis wonen’-lening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) aan te bieden.

Door diverser te bouwen, krijg je ook een mooie mix van bewoners en een levendige wijk of buurt. Zorg dat iedere wijk toegang heeft tot ontmoetingsplaatsen, speeltuinen en scholen.

D66 hoopt ook dat meer huiseigenaren hun woning willen splitsen in kleinere woonruimtes. Daarom willen we de vergunning hiervoor gratis maken. Senioren blijven vaak in grote woningen met meerdere verdiepingen wonen. Veelal is voor hen een benedenwoning of appartement beter geschikt en ook daarom wil D66 splitsing bevorderen.